ИСТРАЖИВАЊЕ: ВУЧИЋ ПОЛИТИЧКИ „СУПЕР СТАР”

BLOG 1Лидер СНС и премијер Србије Александар Вучић је недвосмислено на основу анализе истраживања јавног мњења изнад свих политичких лидера у Србији. По оцени маркетиншке агенције „Фактор плус” и листа „Политика” 58 одсто анектираних би сада указало поверење Вучићу када би се ишло на председничке изборе. Анекете указују да је политичка снага СНС скоро двоструко већа од збира свих партија у парламенту.

Дакле, СНС нема разлога да бирне за пун мандат. Политичка снага премијера омогућује актуелном председнику Србије опцију да Томислав Николић уз подршку Вучића и СНС обнови свој мандат 2017. године, уколико то буде у интересу СНС, као најутицајнијој политичкој странци у Србији. Лидер СПС-а Ивица Дачић најавио је своју председничку кандидатуру 2017. године . Ако би по наведеном истраживању Александар Вучић дао свој глас неком „трећем” био би изједначен политички дуел Николића и Дачића. Ипак, мало је за очекивати да ће Вучић ускратити поверење оснивачу и првом председнику СНС. По овом истраживању највећи ауторитет има Влада Србије са 54 одсто гласова, а на другој позицији је Српска православна црква са 31 одсто гласова.

Председник Србије Томислав Николић обавља своје Уставне обавезе. Његов ауторитет се не може категоризовати по интензитету и утицају које тренутно има премијер Вучић. Томислав Николић обавља своју улогу шефа државе без мешања у рад државних институција, посебно Владе Србије, као што су то радили Слободан Милошевић и Борис Тадић, стављајући све „под капу“ председничког кабинета. Управо због тога грађани имају подељено мишљење о председнику Србије, јер је била навика да председник Србије буде изнад ауторитета премијера и политички живот у Србији је био на нивоу полупредседничког, а не парламентарног модела. На питање да ли су задовољни односом који председник има према другим државним институцијама, 39 одсто анкетираних је одговорило „не“, 34 одсто је одговорило „делимично“ и 22 одсто „да“.

У последњих 20 година, пракса у Србији била је да је председник Србије изнад премијера или се водила политичка борба ове две функције. У анкети је 43 одсто испитаника негативно одговорило на питање да ли се председник на прави начин ангажује на решавању најважнијих проблема у друштву, њих 30 одсто сматра да он то чини повремено, а 21 одсто је дало позитиван одговор. Ипак, Томислав Николић је за 38 одсто испитаника морални ауторитет, а за 40 одсто њих то није што указује да Србија треба да се навикава на кабинетски и канцеларски систем, а не на предсендички и полупредседнички који је владао Србијом од 1990. године, па све до 2012 године.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: