ОТВОРЕНО ПИТАЊЕ: КО КОНТРОЛИШЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ?

TAJNE SLUŽBEПознати историчар и биограф Ј.Б.Тита академик Владимир Дедијер поводом тајних досијеа некадашње политичке полиције УДБЕ и досијеа полиција у свету својевремено је поставио интригантно питање које важи и данас: „Ко контролише контролоре”? Дедијерово питање везано је за контролу служби безбедности и досијеа тајних служби. Данашње време показује да је више него у време „Хладног рата” увећана конторла над људима уз помоћ софистицираних технологија. Сваког тренутка било ко у свету може бити контролисан, а лични подаци врло лако могу бити складиштени у виртуелне досијее грађана који могу стати на један чип.

После 14 година од промена власти и 24 године вишестраначког система остало је без системског решења отварање досијеа грађана од стране тајне полиције. Поједине земље су ово веома осетљиво питање решиле доношењем одговарајућих закона. Примера ради, Мађарска је своје досијее отворила 1991. године, седам година касније досијее је отворила Македонија, затим следе Пољска, Словачка, Чешка, Словенија, Румунија, Бугарска… На жалост Србија тај посао до данас није урадила. И зато следи логично питање, да ли је могуће да поједине фракције тајних служби активно учествују у политичком животу Србије на тај начин што врше притиске на политичаре, бизнисмене и друге људе од утицаја у друштву?

Ако је за утеху, ништа боље није ни у државама тзв. развијених демократија где постоји масовно „шпијунирање“ политичког и економског естаблишмента. Најбоље доказе њиховог рада су нам пружили Сноуден и Асанж који су храбро отворили „Пандорину кутију“ деловања моћних тајних служби у контроли читавог света. Подаци говоре да је Архив Србије из БИА до сада добио више од 80.000 персоналних досијеа старијих од 30 година. Процес примопредаје докумената и даље траје. Нека документа имају између 5.000 и 10.000 страница. Колико је била развијена делатност службе безбедности показује да јеу Брозово време, након Брионског пленума 1966. године, било негде око 2,8 милиона досијеа. Досијее су водиле СДБ, ВОА, ВБА и служба Министарства спољних послова.

Према Уредби која је дозвољавала да грађани наше земље погледају свој досијее, која је важила од маја 2001. до јуна 2003, око 8.000 грађана је од БИА тражило одговор на питање имају ли „картон“. У документацијама је пронађено 420 досијеа, а само 380 људи је прочитало службене белешке о себи. Уставни суд је ову уредбу потом оборио. Тајни досијеи нису отварани, јер је велики број истакнутих личности из нових демократских структура радио за тајне службе. Управо због тога је после петооктобарских промена Демократска опозиција Србије (ДОС) избегавала да отвори полицијске досијее.

Последње уништавање досијеа десило се после 5. октобра 2000. године, када је СДБ од октобра до децембра 2000. године, само у седишту СДБ-а у Београду, уништио 11.490 докумената (35.753 стране). У СДБ пре формирања БИА остало је 61.750 оперативних досијеа. Контролори контролора тајних служби су заправо они чији се досијеи налазе у тајним или приватним архивама, али и документацији страних служби које контролишу на глобалном нивоу политичке и економске елите.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: