СВЕДОЦИ ИСТОРИЈЕ: МОШИН ЗЛОКОБНИ ПЛАН

TITO I MOŠA PIJADEКомунистичка револуција у Србији од 1941. до 1945. године настављена је и после Другог светског рата. Циљ је био тотална власт и уништење грађанске и средње класе као и богатих сељака. На овим тековинама почива грађанско друштво. Моша Пијаде није желео грађанско друштво, већ државу једне партије, једне политичке идеје и власт тираније. У јеку Другог светског рата некадашњи новинар, сликар и револуционар Моша Пијаде приликом формирања АВНОЈ-а у Бихаћу, новембра 1942. године, изнео је невероватну доктрину која је обележила животе свих народа и народности бивше СФРЈ.

Моша Пијаде дословно каже: „Потребно је зато створити толико много бескућника, да ови бескућници буду већина у држави. Стога ми морамо да палимо. Припуцаћемо, па ћемо се повући. Немци нас неће наћи, али ће из освете да пале села. Онда ће нам сељаци, који тамо остану без крова, сами доћи и ми ћемо имати народ уза се па ћемо на тај начин постати господари ситуације. Они који немају ни куће, ни земље, ни стоке, брзо ће се и сами прикључити нама, јер ћемо им обећати велику пљачку.Теже ће бити са онима који имају неки посед. Њих ћемо повезати уза се предавањима, позоришним представама и другом пропагандом. Тако ћемо постепено проћи кроз све покрајине. Сељак који поседује кућу, земљу и стоку, радник који прима плату и има хлеба, за нас ништа не вреди. Ми од њих морамо начинити бескућнике, пролетере. Само несрећници постају комунисти, зато ми морамо несрећу створити, масе у очајање бацити, ми смо смртни непријатељи сваког благостања, реда и мира“.

Документ се налази у архиву Војноисторијског института у Београду у фајлу Штаба врховне команде (ЈВУО) – Четничка архива, под ознаком К-12, 30/12. Ако је ово тачно онда се читава ствар везана за дух комунистичке власти ставља на велику историјску проверу. После 70 година ове речи комунистичког револуционара могу да нас нешто науче и објасне нам неке заостале реслове у вредносном систему комунистичке власти у Србији. Власти у Србији од 1990. године колико год да су биле вишестраначке, задржале су форму ауторитарности, манипулације и ароганиције као и велике пљачке уз коришћење демагогије. Власти од 1990. године, па све до недавно радиле су на стварању великог броја бескућника, незапослених и осиромашених људи који су изгубили сваку наду у бољи живот. Управо такви проблематични политичари користе утицаје својих странака да освоје власт. Међутим, судбина људи који остају без ичега није у рукама више револуционарне власти, већ неолибералних структура које и даље гаје тоталитет политике и контролишу механизме за сиромашење народа.

Данас Србија тежи стварању средњег слоја као део стабилног друштва. Потребно је хитно отворити политичке и полицијске досијее и темељно започети реституцију, скршити погубне тековине Моше Пијаде и његових сабораца који су деценијама предано спроводили свој паклени план. Радикланим идејама обично се прикључују људи без егзистенције, личне будућности, они који немају шта да изгубе, већ у бурним променама могу само нешто да ушићаре. Реформе које је започела Влада Србије треба трајно да зауставе тајкунизацију државе, да зауставе пљачку и стварање бескућника.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

3 responses to “СВЕДОЦИ ИСТОРИЈЕ: МОШИН ЗЛОКОБНИ ПЛАН”

 1. Maja Jovanović says :

  Ovako nešto objaviti na sajtu Bogoljuba Karića je krajnje ružno i zlonamerno. Ovaj tekst je uvredljiv, površan i nepotreban.

 2. Mirko Stamenković says :

  Odista sam zapanjen. Da li je ovo Bunt Bogoljuba Karića ili svako misli da može da se krije iza imena čoveka koji je upravo ovih dana ponudio svojoj zemlji, i pored preko 3.100 dana u političkom progonstvu,projekat koji je blizu, ako nije i ravan „Beogradu na vodi“.. I to bez dinara državnih investicija. Dakle, Bogoljub nudi projekat koji vredi ogromen pare, koji unapredjuje Srbiju u delu gde je najosetljivija, ali i u čemu je i najbogatija – gradjevinskom iskustvu, firmama koje su nekad harale po svetu po graditeljskim poduhvatima, ima nezaposlene radnike, ali i gro materijala potrebnog da se ostvari projekat kao što je „Tesla grad“. Uz to, pozivajući se na arhive, ne JNA,već Jugoslovenske vojske u otadžbini / čitaj – četnike/ psiac, svesno ili nesvesno, vredja osećanja porodice koja mu je omogućila da suvereno i monopolistički vlada sajtom te porodice i imenom Bogoljuba. Jer, zaboravlja da je rodonačelnik te pordice i sam bio u partizanima.
  Prosto je neverovatno da se tako nešto dogadja na sajtu ili vezano za sajt Pokreta SNAGA SRBIJE – BK. Pa ovo nije stranka nekadašnjeg SPO, jer i sam SPO je prestao da se kiti četnićkim znamenjem. Mirko Stamenković

 3. mirko says :

  Uludo je ostavljati odgovor kada ga cenzurišete

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: