ПИСМО ИЗ БЕРЛИНА: САМО СЛОГА БАЛКАН СПАСАВА

BLOG2На недавно одржаној Конференцији о западном Балкану у Берлину присуствовао је и генерални секретар Савета за регионалну сарадњу (РCC) Горан Свилановић са „задатком“ да објасни „Стратегију RCC“ Југоисточна Европа 2020, Посао и развој у европској перспективи (SEE2020), коју су министри економије усвојили у новембру 2013. године као део својих нациналних развојних програма и као кључну развојну стратегију. Прикривена намера организатора берлинске Конференције била је да предочи свим балканским земљама колико су заиста економски мале у односу на Немачку, односно на развијене земље Европске уније.

У аyторском тексту објављеном у недељнику „Време“ Горан Свилановић пише да су учесници Конференције преузели конкретне обавезе. „Нема ту неке ‘велике филозофије’. Суштина је да су се обавезали да ће се, пре свега, бавити проблемом незапослености, а да ће искоренити од државе спонзорисану корупцију (средити јавна предузећа), да ће се удружити и са остатком региона и са Европом у обрачуну с организованим криминалом. У једној реченици – обавезали су се да ће реформисати своје земље, без обзира на то када ће која од њих ући у ЕУ. Придруживање јесте циљ за владе, али су запошљавање, реформа правосуђа, искорењивање корупције и обрачун с криминалом циљ за грађане. Већи и важнији од било ког чланства“.

Дакле, основна порука из Берлина је да земље западног Балкана могу да постану респектабилне у ЕУ само уколико схвате значај регионалног удруживања. Горан Свилановић примећује да су то најбоље схватиле српска и албанска влада. Двојица премијера дошла су са конкретним предлозима у којима доминира разумевање да државе појединачно немају никакве шансе и да више вреде ако се регионално удруже. Дошли су са предлозима који подразумевају регионалну сарадњу и регионалне пројекте.

У каквим су односима премијер Србије Александар Вучић и генерални секретар Савета за регионалну сарадњу (РCC) Горан Свилановић најбоље нам показује њихов сусрет који је био уприличен средином маја. Да подсетимо, током посете Сарајеву премијер Србије Александар Вучић обишао је и Савет за регионалну сарадњу. У срдачном разговору са Гораном Свилановићем, Вучић је тада поручио: „Пред грађанима Србије су напорни дани и велики изазови. Мислим пре свега на суштинске економске реформе које ће ова Влада Србије спровести, поштујући снажну подршку грађана Србије исказану на изборима. Процес је започео…“. Вучић је тада истакао да јачање сарадње са земљама региона остаје главни приоритет српске владе, што је и потврдио на недавно одржаној Конференцију у Берлину.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: