ЕВРОПСКЕ ПРЕДРАСУДЕ: БАЛКАН (НИ)ЈЕ „ЦРНА ОВЦА“

CRNA OVCAТрадиционална западна или атлантистичка Европа са доста резерви гледа на Балкан који је у последњих 15 до 20 година подељен на источни и западни део. Немачка канцеларка Ангела Меркел на конференцији о западном Балкану, која је одржана пре неколико дана у Берлину, позвала је Србију и Косово, Црну Гору, БиХ, Македонију, Албанију, Хрватску и Словенију, рекавши да су позване државе западног Балкана и „још неке“. У Балкан се убрајају и Бугарска, Румунија, Грчка и Турска. Западни Балкан је ново обележје за југоисток Европе који треба да буде „привучен” од стране ЕУ и НАТО. Поставља се геополитичко питање, зашто је Балкан и даље „црна овца“ Европе?

Историјски гледано, Балкан је био извориште Великог рата 1914. године, поприште интересних сфера великих сила, укључујући ту и модерне балканске ратове с краја деведесетих година прошлог века. Балкан је, дакле, зона сучељавања интереса ЕУ и НАТО с једне стране и продора руских геополитичких и енергетских интереса, али и зона утицаја заговорника неоосманизма.

Говорећи о духу балканских народа познати књижевник и нобеловац Иво Андрић је написао: „Сувише је овај народ патио од нерада, насиља и неправде, и исувише навикао да их подноси са подмуклим роптањем или да се буни против њих, већ према временима и околностима. Између осветничких мисли и повремених побуна пролази им горак и пуст век. За све друго они су неосетљиви и неприступачни. Понекад се човек пита да није дух већине балканских народа заувек отрован и да, можда, никад више неће ни моћи ништа друго до једно: да трпи насиље или да га чини“.

Гледано очима човека који живи на Зпаду, Балкан је одувек посматран пежоративно кроз израз „балканизација“, што је синоним за све оно што је ретроградно, склоно конфликту и сепаратизму. Још је немачки канцелар Ото фон Бизмарк тврдио да „сваки велики европски рат настаје из такве глупе ствари као што је Балкан“. Трагедију Балкана Черчил је видео у томе „што увек производи више историје него што може да поднесе“. Истини на вољу, „вишак историје“ на Балкану стваран је захваљујући великим апетитима земаља Западне Европе кад год су хтели „источно питање“ да решавају уз помоћ барута.

Данашњи Балкан, односно земље које теже ка вредностима западне цивилизације „дубински“ је окренут ка ЕУ и НАТО, а културолошки и делом своје историје ка православном истоку или исламској Турској. У том смислу Балкан би могао да буде природни мост ЕУ са Азијом и Русијом, а преко Турске са Ираном и Кином. Балкан је подунавски, црноморски, јадрански и моравско-вардарски регион значајн за „равнотежу” Европе и неизбежна карика у договору „великих”. Балкан није више зона „иза гвоздене завесе”, али и даље представља потенцијално „буре барута“. На жалост Европа има још увек одређене предрасуде према балканским народима, које су и данас присутне у вези са „украјинском кризом“. Међутим, надамо се да ће у глобалној политици превладати разум. Без стабилности и развоја Балкана нема ни стабилне Европске уније.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: