ПОЛИТИЧКА ПСИХОАНАЛИЗА: ПРЕМИЈЕР ВОДИ ГЛАВНУ РЕЧ

Какви су политичари у Србији? Да ли су специфичнији по имиџу у одонсу на друге у региону и Европи или су део „балканске“ типологије по Јовану Цвијићу? Политичари у Србији, а посебно министри, прихватили су глобални феномен медијског наступа мерен уз помоћ методолошког апарата агенција за испитивање јавног мњења, а уз етаблирано присуство у таблоидима богатим разноврсним аферама и скандалима.

Премијер Србије Александар Вучић је  урбани политичар, динарског типа, реформаторског карактера, виспрен у јавном наступу. Због свих наведених карактеристика ужива надполовично поверење у бирачком гласачком телу и као такав представља реални ауторитет у јавности. Свој политички ауторитет гради уз наглашавање личног примера у раду и транспарентне строгоће према најближим сарадницима. Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић је моравски тип личности, личне и политичке непсоредности, политичке прагматичности, прилагодљив на промене са „шармерским“ наступом који нарочито добро пролази код саговорника из иностранства.

Остали министри у влади су мање-више експертског и партијског карактера чији ауторитет произлази из изборне и политичке моћи премијера и његовог првог заменика. Опозициона парламентарна сцена је крајње сужена и осиромашена. На сцени су политички фрагменти нових-старих демократа Бојана Пајтића и Бориса Тадића. Обе стране и лидери су део једне потрошене и арогантне политике која се бори да не склизне са већ профилисане политичке сцене. Садашњи ДС и НДС су у међусобном сукобу, што лоше утиче на њихов политички имиџ. Потребно је више година да ове партије добију значајнију подршку у бирачком телу. Све је извесније да НДС Бориса Тадића у догледно време„усиса“ ДС и да у датом часу НДС и ДС дођу у фазу „фузионисања“ на нови начин.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: