СРПСКИ „ЊУ ДИЛ“: ПРИВРЕДА УМРЕЖАВА БАЛКАН

BALKANБалкан као део југоистока Европе и геополитичка интересна сфера ЕУ и Руске Федерације, суочава се са рецесијом, високом стопом незапослености и затвореним тржиштима. Крајем 19. и у првим деценијама 20. века постојала је крилатица „Балкан балканским народима“.

Данас постоји потреба да се балкански народи и економије „интегришу” у глобални регион европских интереса како би се све државе брже кретале ка ЕУ. Повезивањем балканских народа на економоској, културној и инфрастрктурној основи ефикасније се превазилазе трауме и последице сукоба настале крајем деведесетих година прошлог века. Мотор економског развоја Балкана је Немачка и регионалне државе као што су Аустрија, Мађарска, Румунија, Бугарска и Грчка.

Балкан је живо економско тржиште и међусобно повезивање и диверсификација смањују степен сиромаштва, али и видова конфликтности и ксенофобије. Одличан пример је Србија, односно њен премијер Александар Вучић који храбро покреће питање „слободног и отвореног“ балканског тржишта са позитивним такмичарским духом, фер конкуренцијом и разменом интереса. На тај начин се самњује и директан притисак на ЕУ. Премијер Вучић је рекао у Берлину: „Добро је за Србију, за цео регион и ЕУ да се ми овде навикавамо на тржиште и такмичење, да будемо потпуно отворени. …Треба да убрзамо проток људи и капитала, да направимо што је могуће више јединствено тржиште. Од тога ће корист имати сви привредници на западном Балкану“.

Балкан треба да се повеже не само кроз знање, капитал и рад, већ и инфраструктурно. Премијер Вучић је отоврио питање балканског „Њу дила”. Реч је о актуелном пројекту повезивања железницом Сарајева, Зенице, Добоја, Тузле, Зворника, Београда, све до Истамбула, као и железничког и путног коридора за Црну Гору, од Београда до Подгорице. Из Подгорице би се један крак одвајао за Бар, а други за Скадар и Тирану и за Косово.

Саобраћајни коридори на Балкану и слободна економија јачају конкурентност Србије у региону и стварају услове за заједничке пројекте. Политика ЕУ на Балкану су велики пројекти инфраструктуре, јачање малог и средњег предузетништва и ширење балканске економије ка тржиштима ЕУ. Премијер Србије показује интерес да се Србија убрзано развија, и пре него што постане део ЕУ ојача свој углед на Балкану. Пут ка ЕУ државе на балкану води ка некој врсти „балканске уније“ економских интреса.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: