ПОЛИТИЧКА ШАНСА СРБИЈЕ: СПОНА ИЗМЕЂУ ЕУ И РУСИЈЕ

VUČIĆ I MERKELOVAУочи конференције земаља западног Балкана која се одржава у Берлину портпарол немачке владе Штефан Зајбер нагласио је важност разговора о „отвореним питањима“ у региону и давања „новог импулса“ за њихово решавање, уз недвосмислен закључак да Немачка стоји иза обећања да постоји европска перспектива Западног Балкана. Својим ангажманом да оствари известан геополитички утицај на земље Балкана званични Берлин као лидер ЕУ води својеврсну „национализацију проширења“, јер све више учествује у кључним одлукама у том процесу, без великог ослањања на препоруке Европске комисије.

Сагледавајући супериорну позицију Немачке у Европској унији, државе које су кандидати за учлањење „у клуб“ све више препознају да је Берлин права адреса за остваривање зацртаних циљева, а не Брисел. Управо због тога извесну специфичну тежину има када из редова Бундестага допиру гласови да Србија може да постане важан саговорник и посредник између Брисела и Москве, пошто ће Србија 2015. године преузети председавање ОЕБС-ом, а чија је чланица и Русија.

Посланик немачких социјалдемократа Дмитар Нитан каже за Радио „Дојче веле“ да је „добро то што Србија има добре односе са Руском Федерацијом. Могло би да се размишља и из супротне перспективе: где Србија може да помогне да се отворе канали комуникације између ЕУ и Русије. Посебан однос Београда и Москве може да буде и европска предност“. Као веома повољан политички импулс представља оцена овог немачког социјалдемократе да на одбијање званичног Београда да уведе економске санкције Русији могу да гледају само они који су ионако против уласка Србије у ЕУ. „Свима нам је позната привредна ситуација у Србији, као и посебни односи са Русијом – лицемерно би било мерити Београд према односу са Москвом“, сматра Нитан.

Све више бледи мит настао на Западу да су Срби „мали Руси“. Захваљујући премијеру Александру Вучићу, који поседује све позитивне особине једног државника, Србија тренутно води суверенистичку политику која је мисаона именица и за много веће земље. Вучић је позитивно изненадио доказавши да је део „конструктивних снага. „Могуће је да због тога има бонус, али то је бонус који увек изнова мора да се потврђује. Тај бонус не сме да се везује само за односе с Приштином, него и за слободу штампе, медијску политику, независност правосуђа и тако даље“, каже Натан.

Уколико је тачно становиште неких политиколога да се емоције у политици заснивају на историјским искуствима и испољавају као одређена врста колективног сећања, онда реал политика коју спроводи Влада Србије и наклоност коју има од стране најважнијих политичких актера у свету представља нови, рекли би савремени правац у остваривању националних интереса.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: