ВОЈВОЂАНСКИ ПАРЛАМЕНТ: „УЗБУРКАНО ПАНОНСКО МОРЕ“

KONCENTRACIONA VLADAПосле 14 година „фараонске“ владавине ДС и њене коалиције, парламентарна већина у Војводини биће замењена неком формом „концентрационе владе“. Власт у Војводини под окриљем Демократске странке (ДС) имала је за савезника Лигу социјалнемократа Војводине (ЛСДВ), Савез војвођанских Мађара (СВМ) и Социјалистичку партију Србије (СПС). После мартовских избора власт у Србији је већински под окриљем Српске напредне странке (СНС). Будући да је Војводина важан геополитчки део Србије, она свакако има важну позицију у креирању проевропског пута. ДС је доживела поделу и пораз. Војвођанска парламентарна већина је почела да се „топи“. СВМ је почео да се одваја од ДС и да ствара коалицију са СНС. Стабилност Војводине је стратешки важна за унутрашње односе у Србији, али и за позиционирање државе у региону.

Захваљујући владавини ДС Војводина је постала социјална и економска „црна рупа“. Велике афере, пљачке, корупција и штетни уговори представљају „минули рад“ Пајтићеве политике у Новом Саду. Војводини је сада потребна нова политичка архитектура која ће бити у равнотежи са републичком влашћу. Председник СВМ Иштван Пастор и председник СНС Александар Вучић су се сагласили око идеје да је у Војводини потребно формирати програмску, односно концентрациону владу свих странака, која би имала орочен мандат до нових избора. СВМ инсистира да до тих промена дође током ове јесени.

Постигнут договор ће узроковати да Бојан Пајтић као лидер ДС изгуби позицију моћи што ће свакако допринети да доживи и пад политичког рејтинга међу грађанима Војводине. Унутар ДС постоје различите поделе које само потврђују да после Бориса Тадића и Драгана Ђиласа као екс-лидера ДС, Бојан Пајтић све више „сурвава“ странку у политички хаос. Да би се одржала на власти ДС тражи извесну подршку Тадићеве Нове демократске странке (НДС), али са великим ризиком да се договор неће поштовати. За ДС је неприхватљива идеја о концентрационој влади са СНС. Потпредседник ДС Борислав Стефановић напомену је да „апсолутно“ подржава разговоре с НДС о реконструкцији Владе Војводине како би се спречило да СНС и ту преузме власт.

Са друге стране, Тадићева НДС сматра да је немогуће наставити преговоре са Демократском странком док се ова странка не консолидује унутар себе и са својим коалиционим партнерима. Дакле, ДС није у стању да обликује политику стабилне владе и парламентарне већине у Војводини, па је реално да власт преузме СНС и формира концентрациону владу. Каква је политичка математика у Војводини? Парламент Војводине има ДС (са седам Вребалових), 48 посланика СНС 29, ЛСВ 10, НДС 5, Двери 2, СПС 12, СВМ 7, ДСС 4 и Независна 3 полсаника. Нова политичка математика говори да Бојан Пајтић ускоро силази с власти и да следи период темељног преиспитивања политике ДС у Војводини.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: