ГЕОЕКОНОМИЈА: ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА ЛОЈАЛНА ЕУ?

EUРеал политика Владе Србије представља уважавање међународних односа у складу са матрицом националних интереса, пре свега економских, као и очувања стабилности унутрашње политике и вођења избалансиране дипломатије. Политика кабинета Александра Вучића покушава да се одржи „на ногама“ без арбитрирања штитећи своје интересе у спору ЕУ и Руске Федерације. Такође, Влада Србије је одлучна да се не ставља на страну оних који политичке конфронтације решавају увођењем санкција Руској Федерацији.

ЕУ и САД су преко дипломатских канала више пута отвориле питање промене става Србије према Русији, али не императивно већ у виду „препоруке“. По оцени владе, Србија се налази на европском путу, али само уз поштовање сопственог националног идентитета и интегритета. Ништа више од онога што све друге државе имају. На тај начин јасно је дефинисана спољна политика Србије која се за сада само вербално наговара да врши притисак на Русију кроз санкције.

Како каже премијер Вучић, Влада Србије ће увек поштовати ставове других, али народ од оних које је бирао очекује да спроводи политку српских интереса, а не интереса страних земаља. Влада Србије ће покушати да поправи у корист Србије садашњи уговор Србије и Русије око НИС-а и рудне ренте, али неће прихватити никакве уцене. Стратегија је, дакле, чврста сарадња са Русијом на енергетском плану, у области извоза пољопривредних производа из Србије, као и унапређења грађевинских индустрија двеју земаља.

Међутим, оно што Влада Србије посматра као политику неутралности или реал политику узроковану украјинским спором, међународни дипломатски званичници то виде као политику „изневеравања европског пута“. Како преноси Бета „у ЕУ су помало затечени и љути на све кандидате за чланство, јер сматрају да је уздржавање од преузимања тржишта европским извозницима у Русију такође ствар солидарности и заједничких вредности“. Нема сумње да се шефови дипломатија ЕУ сада „љуте“ и да реално могу Србији, али и другим државама да отежају евроинтеграције или сарадњу са ЕУ.

Дипломатски извори из Брисела поручују: „Следећи пут кад ЕУ буде требала да искаже солидарност са земљама кандидатима, имаће на уму и какву солидарност су оне показале према ЕУ, кад је њој то било потребно“. Званичници ЕУ су закључили да ће узвратне руске санкције изазвати штету од више стотина милиона евра произвођачима у Унији, па се све земље које би могле својим асортиманом да представљају својеврсну замену за производе из ЕУ посматрају као нелојални савезници.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: