АКЦИЈА СНС: СТРАНАЧКА САМОЦЕНЗУРА

GLAVNI ODBOR SNSГлавни одбор СНС дао је својим члановима и функционерима рок до 15. септембра да одступе са више од једне плаћене функције у вршењу власти. Ко то не учини биће искључен из странке. Поставља се суштинско питање зашто је ГО СНС донео такву одлуку?

Сем моралне сфере која има и своју политичку тежину ради се о спречавању бирократизације СНС, стварања локалних политичких моћника и тајкуна који могу бити „мангупи у сопственим редовима”. Искуство у вршењу власти СПС-а до 2000. године и касније, ДСС или ДС показало је колико је опасно за партију и њен изборни рејтинг акумулација политичких, државних, односно управљачких функција. Све досадашње партије које су владале Србијом пале су на унутрашњој бирократизацији странке, политичким монополима, корупцији и стварању политичких фракција. Таква пракса је, рецимо, довела не само до краха ДС у вршењу власти након избора, већ и до расцепа странке и стварања нове партије уз драстичан пад угледа странке и утицаја у јавности.

По истраживањима јавног мњења СНС ужива поверење око 50 одсто могућег бирачког тела. Таква странка по правилу у себе „усисава” и реформаторе и политички вредне, али и бирократизоване и каријером загрижене појединце који вршећи више функција у власти јачају коруптивну свест, политичко фракционаштво и представљају опасност за целину политичке партије и ауторитета челних људи. Лидер СНС Александар Вучић водећи државну политику нема времена да се „дубински” бави радом СНС. Зато је битно да се направи регистар функционера СНС како би се извршила деакумулација функција унутар странке и осигурала хоризонтално-вертикална проходност унутар странке и односа према власти на свим нивоима.

Овде се ради о рационалном и политички тактичном односу да се странка не сме уљуљкивати у власти и моћи појединаца и да се одржање СНС у власти може једино афирмисати кроз политичке резултате, лични рад функционера и мењање појединачног утицаја чланова странке у вршењу власти који се одражава на укупан рад партије. СНС је уочила политичке слабости својих претходника у власти и то јој даје шансу да сама може без већег притиска јавности да конторолише своје људе у власти и у партији.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: