ИВИЦА ДАЧИЋ: ДОБРОДОШЛИ У КАПИТАЛИЗАМ

IVICA DAČIĆИзмењени Закон о раду по први пут на политичкој сцени јавно отвара питање економског и социјалног карактера. Србија се по први пут јасно и јавно третира као капиталистичка држава. Зато је први потпредседник владе и министар спољних послова и лиде СПС и рекао да „не можемо да живимо у прошлости, јер смо ту прошлост променили, гласали смо за нови друштвени систем – капитализам и не можемо са социјалистичким законима и идејама ни у капитализам ни у ЕУ“. Почев од 1990. године политичке партије, владе и лидери странака, премијери и председници Србије нису јавно говорили о Србији као капиталистичкој држави. Зашто?

Србија је најдуже међу европским државама у процесу транзиције, односно прелаза из социјалистичко у капиталистичко друштво. Период од 1990. до 2000. године био је заснован на неосоцијалистичком облику приватизација и стварању тајкуна на партијским и олигархијским основама. До 2000. године сачуван је велики део тзв. друштвене својине, иако је у Уставу Србије 1990. године дефинисано приватно, државно и друштвено власништво. Владајућа СПС своју политичку снагу црпила је из партијског синдикализма и повезаности државних предузећа са приватним, које су трансформисане из друштвених предузећа као остатка самоуправног социјализма из тзв. „Кардељеве политичке матрице“.

Након 2000. године наступа период неолибералних економских и политичких концепција убрзане приватизације, односно буразерске економије повезане са политичким партијама и тајкунима стасалих до 2000. године. Уништена је економска база привреде Србије, а синдикати су били део политичке повезаности политичара и тајкуна. Политичке партије нису желеле или нису смеле да у својим кампањама јасно дефинишу какво друштво и економију гради Србија. Тако је Србија од модификованих облика неосоцијалистичке економије и постсоцијалиситчке олигархије кренука у транзициону неолибералну политику. Обе опције су биле пут у капитализам и то у форми државног капитализма и облика економског интервенционизма.

Данашња влада Србије јасно дефинише капитализам као економски и друштвени пут Србије на путу ка ЕУ. Реформски и системски закони који су условљени од стране ММФ и ЕУ су чисто капиталистички и зато Ивица Дачић каже да не можемо да живимо у прошлости. Све политичке олигархије знале су да је Србија дубоко у капиталистичкој „матрици”, али то нису говорили бирачком телу, посебно не оним слојевима који су доводиле партије и коалиције на власт.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: