ЛИСТА ГЛОБАЛНОГ МИРА: 52. МЕСТО ЗА СРБИЈУ

world_peaceСрбија се на овогодишњој листи „Global peace“ налази на 52 месту, међу 162 државе са свих континената. Ове године најмирољубивија земља је Исланд, док је најнесигурнија земља Сирија. Колико су државе са готово свих континената мирољубиве анализирали су сарадници Института за економију и мир. ИЕП као независна, нестраначка, непрофитна (think-tank) организација посвећен је мењању фокуса ка светском миру. Своје циљеве Институт остварује кроз развој нових концепата који обезбеђују показатеље за мерење мира. ИЕП има канцеларије у Сиднеју, Њујорку и Оксфорду.

Ово је осми пут да се објављује листа држава по степену мирољубивости направљена према тзв. глобалном индексу мира (ГПИ). Индекс се састоји од 22 квалитативна и квантитативна показатеља према којима су рангиране државе које покривају 99,6 одсто светског становништва. Индекс глобалног мира је добијен уз помоћ три широке теме: степена сигурности и безбедности у друштву, обима унутарполитичких или међународних сукоба и степена милитаризације. На простору балканског региона најбоље је рангирана Словенија, која се налази на 14. месту. Хрватска је на 26. позицији, а иза Србије су Црна Гора (55), Босна и Херцеговина (61) и Македонија (87).

Овогодишњи извештај обухвата ажурирану анализу економског утицаја насиља, као и детаљну процену ризичности земље. Посебно се узимао у обзир степен криминала, терористички напади, број самоубистава и атомско наоружање. Стиче се утисак да су истраживачи свој посао завршили пре ескалирања сукоба у вези са „украјинском кризом“ и израелског „чишћења“ палестинских тунела на подручју Газе. Да су ове догађаје истраживачи узели у обзир неке државе би сигурно биле на дну листе.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: