ПОЛИТИЧКЕ ИГРЕ: СМЕНE ПРЕМИЈЕРА НЕЋЕ БИТИ

Aleksandar VučićПремијера Александра Вучића не може да смени Запад односно ЕУ, САД, нити Руска Федерација, већ то могу само грађани Србије и то само у случају да ради против њихових интереса. Када говори о овој врућој теми премијер Вучић каже: „И да ме сутра смене, нема повратка на старо“. Највише неприлика Влада Србије може да има због међународне кризе у Украјини, односно због притиска ЕУ и САД да се Србија као „евроунијатски кандидат“ приклони политици притиска на Руску Федерацију.

Уколико се не приклони политици притиска Србија би могла да трпи условљавања на свом путу ка ЕУ. У Србији нема политичке снаге која би могла да утиче да смањење политичког утицаја коалиције СНС-СПС. Дакле, премијер Александар Вучић и даље има убедљиво већинску подршку грађана и нема разглога да подноси оставку, нити га други могу сменити.

Србија је кренула тешким реформским курсем који би требао да је препороди без обзира колико јој је известан пут ка ЕУ. Подршка великих сила јој може бити ограничена, па чак и ускраћена, али Србија неће дозволити да дође до заустављања реформских процеса. Тренутна политичка ситуација може успорити Владу Србије у предузетим реформама, али то не значи да премијер који је препознат као „локомотива“ реформи треба да напусти политичку сцену. Премијере или шефове држава могу сменити незадовољни грађани, распад коалиције на власти, унутрашњи сукоби и друге политичке недаће. Међународни притисци могу да смање мотивациону енергију владе, али не и да јој ускрате мандат. Такви поступци су могући само код класичних марионетских држава где владу и шефове држава постављају страни фактори који су у могућности да изазову војне или државне ударе и моменталну смену власти. Србија није у тој матрици политике, тако да премијер Вучић може само бити узнемирен развојем међународних односа, што може да изазове мање политичке кризе и у Србији.

Србија данас има реформски курс подржан од ЕУ и Руске Федерације. Данас би Србија могла сама себи да нанесе штету када би због конфликта у Украјини заузела непријатељски став према Руској Федерацији. Такав политички званичан став Србија није имала ни према САД и НАТО после агресије коју је претрпела 1999. године, нити приликом признавања Косова и Метохије од стране већине западних земаља. Србија нема непријатељски став ни према државама које су прогониле њен народ током деведесетих година.

Српска напредна странка на челу са Александром Вучићем је добила мандат на регуларним изборима од грађана Србије. То је снага на коју се премијер Вучић ослања, тако да политика уцена било које државе или држава нису довољан разлог да би се одустало од реформи или пак подлегло притисцима. Никола Пашић није поднео оставку 1914. године када је Аустроугарска поднела Србији ратни ултиматум. Он је тада реако „Излаза нам нема, пропасти нерћемо“. Данас Србија има више својих „излаза“, те нема разлога да пропадне због украјинске или било које друге белосветске кризе.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: