ТРГОВИНА ОРГАНИМА: ДОСТИЖНА (НЕ)ПРАВДА

Фото ТELEGRAPHИстрага злочина специјалнog тужиoца тима ЕУ за истрагу злочина трговине људским органима који су почињени пре 15 година на Косову и Метогији пронашла је доказе о систематским злочинима почињеним на недужним Србима и Ромима. Америчка амбасада у Београду и Министарство иностраних послова Руске Федерације поздравили су објављивање овог извештаја. Србија може бити задовољна тек када буду донете правоснажне пресуде које ће довести пред лице правде одговорне за злочине.

Ратни вихор који је крајем прошлог века протутњао Косовом и Метохијом однео је многе животе. Рат прође, али правда не угледа светлост дана. Бројни случајеви убистава, отмица, силовања, незаконитих затварањa, скрнављења цркава и манастира узроковали су да Срби из јужног и централног дела Косова напусте своја огњишта. Године су пролазиле, а онда је прве податке о трговини људским органима на Косову у својој књизи изнела бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте. Oна је врло храбро објавила да је 1999. године око 300 Срба отето и плански транспортовано у Албанију где су им вађени органи, који су специјалним линијама дистрибуирани у клинике широм Европе. После објављивања Дел Понтеове књиге, српско Тужилаштво је отворило случај „Жута кућа“, а резултате те истраге добио је специјални известиоц Савета Европе Дик Марти. Тако су се у званичном извештају презентованом Савету Европе као главни злочинци у овој подмуклој трговини нашли Хашим Тачи и Дреничка група. Домаћа јавност је посебно емотивно примила роман Веселина Џелетовића о Немцу Јохану Вагнеру у чијим грудима куца срце недужно убијеног Србина са Косова.

Овај деликатни посао наставио је специјални тужилац тима ЕУ за истрагу злочина трговине људским органима Клинт Вилијамсон који је изјавио да су његови налази конзистентни са извештајем Дика Мартија о трговини органима на КиМ и Албанији 1999. године, али да нема довољно доказа за оптужницу. Истрага злочина који су почињени пре 15 година рађена је у неколико држава балканског региона. По свему судећи, истрага се наставља даље, јер специјални тим није прикупио довољно доказа да би се подигла оптужница. То наравно не значи да специјални тим није пронашао доказе о систематским злочинима почињеним на недужним Србима, Ромима и другим националним мањинама које живе на КиМ. „Ми смо у правној ситуацији без преседана, јер имамо тим овлашћен да подиже оптужнице, али још немамо суд“, каже Вилијамсон. Уколико се у наредном периоду прикупи довољно одрживних доказа оптужница би могла да буде подигнута следеће године. Имена оптужених неће бити објављена пре формирања специјалног суда који ће радити ван КиМ.

Налази специјалног тужиоца Вилијамсона нису оставили равнодушним велике светске силе. Америчка амбасада у Београду поздравила је објављивање овог извештаја. „Косово и Европска унија су посвећене оснивању Специјалног суда који ће се бавити случајевима који су резултат ове истраге и САД снажно подржавају благовремено оснивање суда“, пише у саопштењу америчке амбасаде. У истом духу долазе поруке из званичне Москве. Русија полази од тога, да починиоци злочина над косовским Србима, Ромима и другим етничким мањинама на Косову треба да буду кажњени, без обзира на њихов положај, изјавили су у министарству иностраних послова РФ, а преноси Глас Русије. Објављивање резултата истраге, наводе у Москви, „распршује мит о правичној ослободилачкој борби ОВК, који је био коришћен да се оправда једнострано проглашење независности српске покрајине Косово, од стране бивших руководилаца ове организације“. Русија полази од тога, да „починиоци злочина треба да буду кажњени, без обзира на њихов данашњи положај“.

У праву је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић када каже да ми можемо бити задовољни једино у тренутку када будемо имали правоснажне пресуде које ће довести пред лице правде одговорне за злочине.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: