СЕДНИЦА ВЛАДЕ: „ГВОЗДЕНА МЕТЛА“ ПРЕМИЈЕРА ВУЧИЋА

Фото ТАНЈУГ

Фото ТАНЈУГ

На седници Владе Србије у Нишу разрешено је седам директора јавних предузећа. На тај начин премијер Србије Александар Вучић испунио је обећање о смени несавесних и пословно неспособних директора који су дошли до руководећих места по „политичком кључу“. Премијер Вучић сматра да у јавним предузећим на менаџерским местима треба да буду најбољи, изузетно стручни и савесни људи.

„Оно што ми штитимо јесте конкуренција, такмичење, а не појединца неспособног да уради било шта, као што је било раније“, каже премијер Вучић. У последњих 12 година била је пракса да се партијски кадрови постављају за дирекотре јавних предузећа на свим нивоима, да би се касније видело како су та јавна предузећа постала велики дужници, легла корупције и криминала. Вучићева влада жели да пресече тај „Гордијев чвор“ и успостави тржишну утакмицу и пословно такмичење у вођењу јавних предузећа у Србији.

Влада је очигледно незадовољна пословањем једног броја ЈП и њеног управљачког слоја. Одлука о кадровском „чишћењу“ јавних предузећа је и политика владајуће већине у парламенту. Потпредседник Скупштине Србије и народни посланик Верољуб Арсић из СНС каже: „Потребно је ставити до знања свима који су добили прилику да воде неку државну институцију или јавно предузеће, да то није само зато што су политички у том тренутку можда били на располагању”.

Влада Србије је одлучна у томе да прво крене од својих кадрова и покаже исправност политичког и државног курса у борби против корупције и злоупотребе функција и неселективног партијског кадрирања у јавним предузећима и државним институцијама. На седници у Нишу чланови Владе изгласали су смену директора Железница Србије, Аеродрома „Никола Тесла“, ДИПОС-а, Лутрије Србије, „Дунав осигурања“, Директората цивилног ваздуопловства и Агенције за безбедност саобраћаја. „Негде ћемо бирати вршиоце дужности већ ових дана, негде ћемо мењати само директоре, а негде и надзорне одборе, али у свим тим предузећима расписаћемо јавне конкурсе и бираћемо људе који су стручни, најбољи у појединим областима“, рекао је Вучић на седници владе у Нишу.

Подаци говоре да je на руководећим местима у јавним предузећима, државној управи и локалној самоуправи запослено око 5000 разних руководилаца који су често без стручне спреме, знања, професионалних и моралних вредности. Промена Закона о раду и сет реформских закона отвориће питање професионалности и кредибилитета менаџмента јавних предузећа и институција ради спровођења реформских и европских закона. Уколико јавна предузећа и јавну управу воде нестручни и корумпирани кадрови мала је вероватноћа озбиљне примене донетих европских закона и доласка страног капитала и инвестиција у Србију. Озбиљна корупција је управо у великим јавним предузећима која злоупотребљавају своје позиције и тако компромитују и државу, партију на власти, али и девастирају пословне системе којима руководе. Управо због тога „гвоздена метла“ Вучићеве владе је једино решење за сређивање стања у водећим јавним предузећима која су „огледало“ предузетих реформи.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: