НАШИ ВЛАДАРИ: КО ИМА ТВРДО, А КО МЕКО СРЦЕ?

SRCEПриликом образложења своје оставке бивши министар финансија Лазар Крстић је за премијера Вучића нагласио да има „меко срце“ у односу на предложене мере оштрих екномских резова, јер су такве мере исувише радикалне у односу на стање у друштву. Према тежини проблема нужно је да премијер Александар Вучић има „тврђе срце“ да би успео у намерама уравнотежења политичких, економских и друштвених односа у Србији. Премијер је политички прагмата. Он зна да би веће притезање грађана довело до социјалног уцена и излива народне жучи.

Ако пажљиво посматрамо српску политичку историју, рационални политичари који су се кретали у циклусима између тзв. „тврдог“ и „меког“ срца били су Јован Ристић и Никола Пашић. Никола Пашић је више био политичар „тврдог срца“ и изворни реал-политичар, као и Милован Миловановић.

Политичар „тврдог“ срца и јаких намера био је и др Милан Стојадиновић. Краљ Србије Петар Први деловао је као строг владар, али је у суштини био „меког“ срца, односно благе владарске нарави, али одлучан у вршењу власти. Радикално „тврд“ био је краљ Александар Карађорђевић. Касније, „мек“ владар био је кнез Павле Карађорђевић.

Доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито био је државник тврдих одлука и меких психолошких манифестација, док је Слободан Милошевић био политичар тврде политике и тврдих емоција са оскудним личним емоционалним ставом по питању патњи и судбине грађана Србије. Политичар „меког“ срца био је и председник Србије Милан Милутиновић, као и некадашњи председници СРЈ Добрица Ћосић и Зоран Лилић.

Несрећно страдали премијер Србије Зоран Ђинђић био је умерени реал-политичар „меког срца“ импулсивног карактерака. Некадашњи премијер Србије др Војислав Коштуница био је политичар „тврдог срца“ и нејасних политичких намера. Премијер Србије Мирко Цветковић је био политичар „меког срца“ који је дозволио унутрашњу имплозију у вођењу Владе Србије под утицајем председника Србије Бориса Тадића. Некадашњи председник Србије Борис Тадић је био и остао политичар „меког срца“.

Док је председавао Владом Србије Ивица Дачић је био реал-политичар „меког срца“ и „меких одлука“ са осећајем за политичку равнотежу и народну, али и политичку психологију. Актуелни премијер Србије Александар Вучић је по форми „меког срца“, емотивних реакција, али одлучан и императиван у спровођењу своје и владине политике. Председник Србије Томислав Николић је политички јасан, али умерен. Више је политичар „меког срца“ и тврдих убеђења.

Према тежини проблема нужно је да премијер Александар Вучић има „тврђе срце“ да би успео у намерама уравнотежења политичких, економских и друштвених односа у Србији. Премијер је политички прагмата. Он зна да би веће притезање грађана довело до социјалног уцена и излива народне жучи. Зато се премијер Александар Вучић опрезно опредељује за системску примену реформских потеза по принципу „корак по корак“. Дакле, меко премијерово срце ће очигледно функционисати у нешто успоренијим потезима.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће до 4. августа, кад је сто дана владе, бити испуњено све што је изнео у експозеу, осим смањења плата. Евидентно је да премијер Србије Александар Вучић има дисперзну политику унутар владе, и то левог блока око СПС-а, који је за „мекше опције” и структура унутар СНС које у овом часу нису за „тврде мере” због очувања владе и политичке коалиције.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: