ВОЈНА ВЕЖБА: РУСИ ДОЛАЗЕ ИДУЋЕ ГОДИНЕ

DOLAZE RUSIКао приоритетни савезници Србије издвајају се Немачка, на економском и Руска Федерација на војном плану. Немачка од 2000. године у енергетски сектор Србије инвестирала око 800 милиона евра од укупно 1,3 милијарде евра развојне помоћи намењене Србији. Током 2015. године биће одржане заједничке тактичке војне вежбе Војске Србије са руском армијом.

Компликована украјинска криза сваким даном све више попирима облике међународног конфликта великих размера. Бранећи интересе Украјине многе западне земље отворено показују непријатељство према Русији. Међутим, Србија наставља са политиком баланса. Како каже председник Србије Томислав Николић, било би веома непријатно ако би Србија била приморана да бира стране. Тако нешто би је чак и поделило. „Многи људи у Србији су русофили, док други прихватају западну цивилизацију као бољу основу за живот“, каже председник Николић у интервјуу за „Блумберг“, уз напомену да „У данашњим данима, концепт Титове спољне политике је једини прави избор“.

А у том Титовом „политичком коферу“ има места и за Американце, Немце, Французе, Кинезе и Русе. Сви потенцијални страни инвеститори добродошли су у Србију. Међутим, из досадашњих потеза као приоритетни савезници Србије издвајају се Немачка, на економском и Руска Федерација на војном плану. Довољно је поментути да је Немачка од 2000. године у енергетски сектор Србије инвестирала око 800 милиона евра од укупно 1,3 милијарде евра развојне помоћи намењене Србији, па да се стекне слика помпезне економске сарадње.

Са друге стране, после стварања изузетно значајног Српско-руског хуманитарног центра на аеродрому „Константин Велики“ у Нишу, током 2015. године биће одржане заједничке тактичке војне вежбе са руском армијом која у последње време проверава своју борбену готовост широм Русије уз учешће импресивног броја људства и ратне технике. Како преноси „Глас Русије“, ово ће бити ретка прилика да руски војници, раме уз раме са српским, одрже вежбе у Србији. После низа војних вежби припадника српских оружаних снага са земљама-чланицама НАТО савеза, Србија ће коначно посведочити своју прокламовану војну неутралност.

Нема сумње да Руска Федерација „корак по корак“ спроводи неколико суштинских геостратешких циљева. То је развој економске сарадње, пре свега у сфери енергетике, али и војна сарадња са земљама које се још увек нису сврстале у НАТО ешалон. На тај начин Руска Федерација демонстрира да је на глобалном плану стожер настајућег полицентричног светског поретка.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: