ПОЗИЦИЈА СРБИЈЕ: ГАРАНТ СТАБИЛНОСТИ НА БАЛКАНУ

SRBIJA, CRNA GORA I REPUBLIKA SRPSKAСрбија је дипломатски, национални и геополитички гарант дејтонске Републике Српске, њен природни савезник и заштитник. Очигледна је намера Србије да се на Балкану ојача позиција и Републе Српске и БиХ и смањи ниво антагонизма Сарајева и Бања Луке. Намера премијера Србије Александра Вучића је да уз помоћ западних савезника, пре свега Немачке, економски повеже Балкан стварајући при том и извесну регионалну политичку иницијативу.

Србија је дипломатски, национални и геополитички гарант дејтонске Републике Српске, њен природни савезник и заштитник. Почев од свог конституисања, па до данас, Република Српска трпи притиске како међународне заједнице, тако и притиске Федерације БиХ и држава у региону. Ипак, Република Српска је стоврена као историјски, етнички и ратом стечени ентитет у оквиру БиХ као суверене државе. Унутрашња организација и деловање БиХ у много чему је „терет“ за Републику Српску.

Власти у Сарајеву дуго су биле на дистанци према државној политици Србије и њеном националном и државном ставу према БиХ и Републици Српској. Председник Републике Српске Милорад Додик успостављао је равнотежне односе са свим властима и владама у Србији, као и са руководством Црне Горе. Управо троугао Србија-Република Српска и Црна Гора суштински су и јединствени геополитички и економски простор истог народа, културе и државних циљева.

Премијер Србије Александар Вучић по свим кључним питањима везаним за балканску стабилност се консултује са рукводством Републке Српске, али и структурама власти у БиХ. Управо због тога премијер Александар Вучић има намеру да позове председавајућег председништва БиХ Бакира Изетбеговића и председника Републике Српске Милорада Додика да припреме заједничке пројекте за регионални самит земаља западног Балкана који крајем августа треба да организује немачка канцеларка Ангела Меркел у Берлину. Очигледна је намера Србије да се на Балкану ојача позиција и Републе Српске и БиХ и смањи ниво антагонизма Сарајева и Бања Луке. Последње катастрофалне поплаве које су захватиле Балкан нанеле су дугогодишње штете на већ осиромашеном простору. Вучићева намера је да уз помоћ западних савезника, пре свега Немачке, економски повеже Балкан стварајући при том и извесну регионалну политичку иницијативу.

„Рекао сам Додику, а рећи ћу и Изетбеговићу, надам се да бисмо за овај велики регионални самит који организује Ангела Меркел могли да се појавимо заједно као људи који траже подршку Немачке и ЕУ за велике пројекте“, каже Вучић. Улагање ЕУ и Немачке на Балкану неће бити мало, али је потребна стабилнија политичка ситуација и законски уређене државе са већим степеном међуетничке толеранције. Заједнички пројекти Србије и БиХ са Републиком Српском су од виталног значаја за регион. Премије Вучић, пре свега мисли на пројекат значајан за Србију, БиХ и Републику Српску, а то је пруга Београд-Сарајево. Стабилност Балкана у много чему зависи од два кључна питања. Прво, очување дејтонске БиХ и стабилнсот Републике Српске и веза са Србијом. Друго стратешко питање за Балкан је одржање и имплементација међународних договора, уговора и преговора Београда, Приштине и ЕУ око позиције Косова у региону и права Срба на Косову. Јасно је да и дејтонска БиХ, као и Косово су „улазница“ Србије у ЕУ.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: