ОРВЕЛОВО ДОБА: ПРИВАТНОСТ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ

ORVELOVO DOBAГрађани Србије су масовно под различитим облицима надзора, снимања, односно разних форми „шпијунирања“ личних података. Канцеларија повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности указује на то да просечан грађанин Србије личне податке остави на чак 300.000 места. Са овим системом опште контроле лични подаци се могу злоупотребити у различитим облицима корупције, криминала, зеленаштва или уцена. Коме грађани све остављају своје личне податке?

Грађанин „покорни” свој ЈМБГ по приоритету показује полицији, а онда следи велика информативна провера у банкама и поштама где се до детаља све зна о клијенту. Своје податке грађани дају школама, факултетима, болницама, општинској управи, судовима… Провера личних података је неминовна и приликом путовања, прво у туристичкој агенцији, а затим и у хотелу. Тако грађанин постаје „разголићен“, а његов ЈМБГ постаје јавни „код” који се може лако узети и злоупотребити. Када се сагледа „ходограм” јавних и личних података грађана јасно је да су грађани под контром без неке значајније могућности да уживају заштиту својих личних података и исправа.

Уколико уз проверу личних података додатно поменемо и постојање више од 200 хиљада камера које снимају грађане на јавним местима, затим контролу електронске поште, шпијунирање друштвених мрежа, мобилних телефона и других телекомуникационих уређаја, можемо констатовати да је изумро појам приватности. Орвелово доба већ је на сцени и то огољено и без пардона. Већ је на делу и криминализација личних података грађана односно крађа индентитета грађана, злоупотреба личних исправа и података у функцији криминала. Грађанин више нема своју приватност, она је постала део јавног добра државе, компанија, али и мноштва услужних делатности грађана.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: