НАЦИОНАЛНИ ПРОБЛЕМ БР.1: РАЗВОДИ БРАКОВА У МОДИ

RAZVOD BRAKAРаспад брака не дешава се преко ноћи. Углавном су у питању наталожена незадовољства препуна емотивних набоја и конфликата који кулминирају у одређеном тренутку. Републички завод за статистику бележи да је број закључених бракова у Србији у 2013. години повећан за пет одсто у односу на 2012. годину, док је број развода повећан за 11 одсто.

Подаци говоре да је у 2013. години регистровано 36.209 бракова. Просечан број година приликом ступања у брак је 30 за жене, а 33 за мушкарце. Бракови у Србији се у 91 одсто склапају међу супружницима исте националности и са 64 одсто исте школске спреме. Просек година старости приликом развода брака за жене је 39 година, а за мушкарце 43 године. Просечно трајање разведеног брака за 2013. годину је 13,4 године. Највећи број разведених бракова чине бракови с децом (55 одсто), а након развода деца су у 78 одсто случајева додељена жени као старатељу. Подаци говоре да око 100.000 очева неизвршава редовну обавезу алемнетације према деци или самохраним мајкама.

Истраживања показују разлоге распада брачне заједнице. Око 73 одсто парова се изјаснило како је распад њиховог брака узроковала недовољна преданост браку као заједници. Велики број испитаника, посебно оних који су свеже растављени објашњава како им је данас жао што се нису више потрудили око брака односно око партнера. Сталне свађе са партнером један су од основних разлога за развод брака. Око 56 одсто супружника су навели управо свађе као основни разлог зашто су одустали од заједничког живота са партнером. Свађама које доводе до развода брака најчешће су узрок неразумевање партнера, непоштовања или једноставно нефлексибилност да се уважи супротно мишљење. Није реч о свакодневном препуцавању око деце, новца или породичних несугласица већ о озбиљним стварима које се таложе годинама, па кад тад морају испливати на површину.

Обично се мисли да је неверсно главни разлог за развод брака, али тек 55 одсто парова потврдило је да су се управо због тога развели. Стручњаци упозоравају како преваре, посебно оне које трају дуже од једне вечери, најчешће почињу као невино пријатељство и дружење, односно емоционалним неверством које врло често заврши и као физичко. Прерани улазак у брак је био основни разлог за развод брака у 46 одсто случајева. Статистика показује како више од половине тинејџерских бракова пропадне у првих 15 година. Разлог је луда младалачка заљубљеност и безбрижност која појавом првих проблема и животних препрека прераста у незадовољство и огорченост. Кривац за развод брака у 44 одсто случајева било је неједнакост супружника. Неједнако распоређене породичне обавезе и одговорности, као и непоштовање туђих жеља и потреба након неког времена доводе до огорчености и незадовољства.

Разводи бракова нису само социјални потреси у друштву, већ и велики економски проблеми дестетина милиона евра годишње. Ако се уз све то укључи и губитак радних места супружника онда је драма пребачена на ширу породицу и државу. Очигледно је да се у Србији веома мало ради на социјалној и психолошкој превенцији и терапији. Слабо делују брачна саветовалишта, Центри за социјални рад, а по овом питању затајила је и Српска православна црква. Сав терет је на широј породици и формалном наступу државе кроз суд и адвокате који из брачног лома профитирају.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: