ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋ: ДРЖАВНИК У УСПОНУ

Фото: Курир-инфо

Фото: Курир-инфо

Премијер Владе Србије и лидер СНС Александар Вучић је политичар са високим рејтингом у јавности. На међународном плану своју политичку каријеру гради  као уважени државник како у ЕУ и Руској Федерацији, тако и на Балкану. Од његове активности, рада владе и државних институција, економске активности и начина међународне комуникације, као и односа у бирачком телу зависи да ли ће израсти у стабилног државника.

Премијер Владе Србије и лидер СНС Александар Вучић је политичар са високим рејтингом у јавности. На простору бивше Југославије, политичар са најдужим стажем је премијер Црне Горе Мило Ђукановић са стажем од 23 године. Бивши Грчки премијер Јоргос Папандреу из политичке династије Папандреу био је део моћне власти ПАСОК и лидер у СИ (Социјалистичкој интернационали). Србија је после Слободана Милошевића који је био државник имала Бориса Тадића, у ЕУ признатог државника који је са европске сцене где је више пута награђиван пребрзо пуштен „низ воду“. Слично је прошао и некадашњи лидер ДСС и екс-председник СРЈ др Војислав Коштуница. Покојни премијер Србије др Зоран Ђинђић имао је углед и у ЕУ и у САД, али није успео да постане државник због преране смрти. Највећи углед у бирачком телу од 2000. године после Слобдана Милошевића има лидер СНС Александар Вучић. Зашто је Вучић државник „у успону“?

Његова политичка стнага је у подршци коју му пружа јавност, у лидерској позицији СНС, у умешном вршењу власти, али и у подршци коју тренутно има од најутицајнијих чланица ЕУ, пре свега Немачке, Француске и Италије. Наравно, значајна је и подршка коју добија од лидера Руске Федерације. Посете премијера Вучића немачкој канцеларки Ангели Меркеле, као и посета званичној Москви, створили су му својеврсни државнички углед.

Посматрајући политичку делатност премијера Александра Вучића, Европска унија препознаје партнера који је спреман на смеле реформе Србије. Са друге стране, руска државна политика у Вучићу види прагматичног реалполитичара који је способан да усклади односе Србије са Руском Федерацијом по кључним питањима енергетике и инфраструктуре. Вучић оштроумно користи благодети закона „спојених судова“, јер су Немачка и Руска Федерација и поред свих разлика, ипак стратешки патнери у Европи.

Александар Вучић је државник у „успону“. Од његове активности, рада владе и државних институција, економске активности и начина међународне комуникације, као и односа у бирачком телу зависи да ли ће израсти у стабилног државника. Економско и политичко присуство ЕУ и Руске Федерације у Србији показаће снагу политике премијера Вучића. Економско и политичко присуство ЕУ и Руске Федерације у Србији показаће реални утицај премијера Александра Вучића и његове државничке вештине.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: