ПРИСЛУШКИВАЊЕ: СВЕВИДЕЋЕ ОКО НСА

PRISLUŠKIVANJEМоћна шпијинско-прислушна агенција САД под скраћеницом НСА пресреће комуникације у више од 190 држава међу којима је и Србија. НСА има подршку од Америчког одбора за надзор приватности и грађанских слобода, а све под плаштом борбе против тероризма. На Балкану НСА делује у Србији, Хрватској, Грчкој, Мађарској и Бугарској.

Шеф дипломатије и лидер СПС Ивица Дачић изјавио је да НСА прислушкује и Србију. Дачић признаје да то није добра пракса и да је лично против тога, али држава је немоћна да било шта промени и духовито поручује онима који прислушкују да „неће чути много тога новог од оног што чују на конференцијама за штампу и не морају онда много да се труде“.

Да се осврнемо на то због чега НСА високософистицираном опремом прислушкује грађане и институције у Србији. НСА на „даљину” контролише стотине милиона телефонских позива, мобилне и фиксне телефоније, интернет, мејлове, популарне друштвене мреже… Када се све ово сагледа, лако се увиђа да су на мети прислушних уређаја државне институције и политичари, владине агенције, компаније, али и разне мафијашке групације и екстремене организације, пре свега на Косову и Санџаку. Под лупом НСА су углавном комуникације државних институција, велики привредни субјекти, укључујући ту и МУП, БИА и ВБА.

Циљ НСА је да сагледа карактер и политику влада које контролише, начин вођења државне политике, односа према геостратешким настојањима САД и НАТО и глобалних претњи националним интересима САД. На основу пресретања комуникација НСА прави анализе које даје адмнистрацији САД, које се касније користе за политичку доминацију, притисак или конкретне дипломатске потезе. НСА у Србији реално прати однос Србије према кризним питањима на Балкану, пре свега Косову, политичком односу врха државе према Западу, али и односа према Руској Федерацији и Народној Републици Кини.

Када се у јавности појавила информација да Србија нема адекватан контраобавештајни систем заштите од „напада“ НСА према виталним државним институцијама, својеврсни деманти је дао председник Друштва за информациону безбедност Зоран Живковић, који је својевремено у чину пуковника радио на заштити комуникација председника државе, начелника генералштаба и министра одбране. По њему, савремена опрема којом располаже држава одређеним математичким алгоритмима и сопственим крипто-кључевима може да у огромном проценту заштити све канале комуникација важне за државу, без обзира иду ли из земље или из иностранства. Међутим, сасвим је нешто друго да ли они који шаљу поверљиве поруке желе да оне буду заштићене на адекватан начин.

Томислав Кресовић
Предраг Прокољевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: