ВИКТОР ОРБАН: „ЈУЖНИ ТОК“ ПРИОРИТЕТ!

VIKTOR ORBANПосета мађарског премијера Виктора Орбана званичном Београду показала је да Русија, али и Србија имају искреног савезника у вези са изградњом Јужног тока. Орбан је на заједничкој конференцији за новинаре одржаној са премијером Србије Александром Вучићем практично поновио речи изговорене средином маја на Међународној конференцији о глобалној безбедности одржаној у Братислави да нико не може и не сме некој држави да одузме право да се енергетски обезбеди и да сви они који се противе изградњи гасовода морају да обезбеде алтернативу за снабдевање енергентима.

„Изградићемо Јужни ток и у тој намери морамо да истрајемо“, поручио је Орбан. Премијер Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је са својим мађарским колегом „у четири ока“ разговарао и о изградњи „Јужног тока“ и да ће се током предстојеће посете Москви о свему разговарати са председником Владимиром Путином и премијером Дмитријем Медведевим.

Орбанов чврст политички став у реализацији економске реформе допринео је томе да му гласачи неизмерно верују. У време велике кризе која је погодила његову земљу одбио је кредит ММФ. Годину дана касније вратио им је све дугове и како је сам рекао љубазно замолио представнике те међународне финансијске институције да напусте Мађарску. Може неко да каже да је то популистички потез, али он је ипак спречио да та држава оде у дужничко ропство, заправо спречио је „грчки сценарио“. Орбаново „не“ ММФ-у имало је своју цену, увео је двадесетак нових пореза, национализовао је приватне пензионе фондове и увео је највиши порез на стране банке у Европи.

Орбан је познат по ставу да банке треба да плате највишу цену, јер су највише одговорне за кризу у држави. Централну банку ставио је под своју контролу. До данас је успео да буџетски дефицит спусти на испод три одсто, али је дуг земље виши од 80 одсто БДП-а. Западним партнерима је посебно засметало што се све више окреће Истоку. А он једноставно жели да буде присутан тамо где има „свежег кеша“.

Посета премијера Орбана Београду показала је да ће Мађарска подржати улазак Србије у Европску унију. Како каже премијер Орбан ту подршку ће Србија имати докле год то народ жели, јер то сматра својом моралном обавезом. Мађарска спада у групу европских земаља које се залажу за проширење Европске уније, али не треба заборавити ни на „историјски ћилим“ који су Мађари својевремено постовили у хол седишта Савета ЕУ, на коме је представљена мапа Велике Мађарске, с територијама које данас припадају Румунији, Словачкој и Србији.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: