МИНИСТАР ЛОНЧАР ОБЕЋАВА: НОВИНАРИ У ТЕНДЕРСКИМ КОМИСИЈАМА

KORUPCIJA U ZDRAVSTVUМинистар здравља др Златибор Лончар апелује на пацијенте да пријаве сваког лекара који се дрзне да помери операцију, закаже, па откаже. У свим будућим тендерима, које Министарство здравља буде расписивало, као један од чланова биће новинар.

Министар здравља др Златибор Лончар апелује на пацијенте да пријаве сваког лекара који се дрзне да помери операцију, закаже, па откаже… „То је уцена и то нећемо толерисати. Према корупцији мора да постоји нулта толеранција, а у свим будућим тендерима, које Министарство здравља буде расписивало, као једног од чланова позиваћемо и новинаре“, каже Лончар у интервјуу за „Политику“.

Важно је нагласити да за лоше стање у здравству није крив актуелни министар здравља, него његови претходници. Почев од 2002. године Европска унија је донирала 140 милиона евра за реформу здравственог система Србије и њени званичници често наглашавају како „ниједна држава у транзицији није добила толико средстава, а да су резултати толико поражавајући“. Према индексу European Helth Consumer Index (EHCI), којим се мери квалитет здравствене заштите на основу 50 индикатора у 35 европских земаља, Србија је на последњем месту. Извештај је приредила експертска организација са седиштем у Шведској за потребе Европског парламента.

Координатор НВО „Доктори против Корупције“ др Драшко Карађиновић каже за „Данас“: „Први смо по морталитету, смртности од малигних и кардиоваскуларних болести, а водећи смо по корупцији. И то је сасвим довољно да будемо последњи у Европи, иако EHCI користи 50 индикатора у оцењивању нивоа здравствене заштите. Стање је посебно катастрофално у лечењу малигних обољења: сваке године од рака оболи 37 хиљада људи, а 22 хиљаде умре. У развијеним земљама две трећине оболелих преживи, док код нас две трећине умре“. Карађиновић напомиње да је све наведене закључке извео на основу података Републичког завода за статистику.

Иако се очекује од здравствених радника да буду апсолутно морални, да поштују Хипократову заклетву треба констатовати да су и они само људи. Чињеница је да их има свих психолошких профила, а неки лекари су се ванредно добро адаптирали на стање општег јавашлука које влада у друштву. Једно од истраживања невладине организације „Транспарентност Србија“ говори да је до сада био случај да тужилаштва подижу оптужнице тек на основу сваке пете пријаве за корупцију у свим секторима, док се скоро 80 одсто пријава одбаци. Више од трећине првостепених пресуда за исход је имало условну казну, четвртина пресуда је завршена затворском казном, док је сваки пети случај на суду завршен повољно по оптуженог. То је један од разлога због чега се пацијенти пре одлуче да подмите лекара, него што су спремни да се правним средствима боре против корупције у здравству.

За сваку похвалу је став министра здравља да више неће трпети корупцију у свом сектору. На тога, уосталом, обавезују и структуралне реформе које је премијер Александар Вучић најавио да ће бити спроведене у периоду од 2014. до 2017. године. Вучић је, наиме, у свом премијерском експозеу констатовао да здравство кошта слично као у државама региона, али да је услуга лоша, због чега га је неопходно унапредити и модернизовати.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: