ПОЛИТИКА НЕУТРАЛНОСТИ: СРБИЈИ СЕ НЕ ЖУРИ У НАТО

nato-srbija-euЗападни политички аналитичари процењују да би уласком у НАТО Србија имала велику корист, пре свега у заокруживању безбедоносног штита ове војне Алијансе на Балкану, што би свакако утицало на спречавање евентуалних регионалних сукоба. Србија ће свој пут ка ЕУ и војном статсу у НАТО тестирати у скорије време кроз референдум, али је извесно да ће се све више радити на стварању политичке, војне и дипломатске климе за укључивање у НАТО.

У току процеса приближавања Србије Европској Унији, домаћи политички актери одавно већ добијају „препоруке“ да се Србија укључи у безбедносни систем у оквиру евро-атлантских интеграција, односно у НАТО. По својој примарној функцији НАТО је западни безбедносни систем који је окренут унутрашњој стабилности ЕУ и представља органску целину атлантистичке политике САД. Западни политички аналитичари процењују да би уласком у НАТО Србија имала велику корист, пре свега у заокруживању безбедоносног штита ове војне алијансе на Балкану, што би свакако утицало на спречавање евентуалних регионалних сукоба.

Представник амбасаде САД у Србији сматра да званични Вашингтон неће притискати Србију и поштоваће њен статус ако остане само у програму „Партнерство за мир“. Досадашње искуство нам указује да су НАТО и САД биле врло важне у сфери безбедности на Балкану. Поред програма „Партнерство за мир“, Србија је укључена и у програме Националне гарде Охајо, где се српски припадници оружаних снага обучавају  у више области, између осталог, за учешће у међународним мировним мисијама.

Извесно је да ће се у Србији све више радити на стварању политичке, војне и дипломатске климе за укључивање у НАТО, почев од „Атлантског савета“ у Србији, преко политичких партија, разних НВО и лобиста. Односи САД и НАТО према Русији и атлатистичка политика у Европи и евро-азијском простору битно ће утицати како ће се Србија кретати у безбедоносној стратегији, пре свега у заштити својих интереса на Косову и Метохији, али и позицији БиХ и Републике Српске у односима према НАТО.

Могуће је да и БиХ и Република Српска буду у „реалном“ пакету за НАТО, тако да би Србија могла да остане „острво“ геостратешких интереса између НАТО и руске одбрамбене политике на Балкну. Како пролази време Србија ће све више бити „укљештена“ у НАТО штит, посебно што су и значајни партнери Руске Федерације, попут Бугарске или Румуније, као и Мађарска саставни делови атлатистичке политике. Није претенциозно рећи да је Балкан, а посебно Србија геостратешко чвориште где ће се ломити интересне сфере САД и Руске Федерације. Зато је веома важно да Србија не буде „колатерална штета“ моћних војних и политичких интереса. Да подсетимо, НАТО већ у Београду има своју канцеларију за везу која ће са временом прерастати у мисију НАТО у Србији.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: