ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: КАД ЦИА ПОЧНЕ ДА „ЋАСКА“

facebookCIAДа би себе представила као отворену институцију, а не као силу моћи у „сенци”, ЦИА је решила себе да „окачи“ на друштвене мреже. Преко друштвених мрежа ЦИА планира да разради свој менаџемент и шири своју мисију, да добија подршку од грађана САД и других држава света, да шири своју мрежу сарадника и агената и учини атрактивније запошљавање у овој обавештајној организацији.

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) отворила је свој налог на друштвеним мрежама Твитер и Фејсбук. Зашто? ЦИА као и НСА у име националне безбедности САД стратешки прати или контролише друштвене мреже као део свог посла. Да би себе представила као отворену институцију, а не као силу моћи у „сенци”, ЦИА је решила себе да „окачи“ на друштвене мреже. Друштвене мреже за ЦИА треба да буду нови модел деловања. Потребно је, наиме да се у јавности створи утисак да се ради о „отвореној“ организацији која „трага“ за својим „пријатељима“ и фановима. ЦИА покушава себе да предстви као легалну институцију „демократског “ друштва која ради за опште добро САД и глобалног друштва.

ЦИА наводно на друштвеним мрежама представља јавности своју историју, саопштења, документе и видео снимке. Међутим, какав утисак све то може да остави после „провале“ информација од стране Асанжа и Сноудена које су нанеле велике штете обавештајној заједници САД и НАТО? Нема сумње да је менаџмент ЦИА донео одлуку да се појави на друштвеним мрежама уз консултације са администрацијом САД, којој је превасходни циљ да представи своју обавештајну агенцију као мирољубиву и оторену за дијалог са људима широм планете.

Преко друштвених мрежа ЦИА планира да разради свој менаџемент и шири своју мисију, да добија подршку од грађана САД и других држава света, да шири своју мрежу сарадника и агената и учини атрактивније запошљавање у овој обавештајној организацији. Поред тога, ЦИА ће преко друштвених мрежа имати додатне информације и процене и бити „на вези“ са великим бројем својих сарадника на један неконвенционалан начин. Твитер ЦИА  може да користи за слање малих, али ефикасних проука. Истовремено, Вејсбук може да користи за стварање система отворених обавештајних анализа који више не морају тајно да се шаљу.
ЦИА је у последњој деценији доживела низ стратешких пораза, лоших процена што је произвело извесно неповерење како код грађана САД, тако и код проверених америчких партнера на међународном плану. Сада ЦИА жели да поправи свој имиџ на један твитерашко-фејсбуковски начин, да се представи као служба која је у стању да „ћаска“ са грађанима САД и других држава. Иза свега тога крије се нова формула обавештајног рада.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: