ПОЛИТИЧКЕ ИГРЕ: КО ВОДИ ПОЛИЦИЈСКЕ СИНДИКАТЕ?

policijski-sindikat-srbijeПоједине фракције МУП-а незадовољне су својим статусом после избора др Небојше Стефановића за министра полиције. „Велико спремање“ које најављују кадрови СНС у МУП-у на ивици је да доведе до унутрашње побуне са намером да дође до смене актуелног министра унутрашњих послова, и више од тога, до уздрмавања Владе Републике Србије.

У саопштењу „Социјално- полицијског фронта“ изражава се бојазан да би могло доћи до незадовољства запослених у МУП које неће моћи да се контролише и које ће, како се каже, довести до озбиљних последица, што би могло да представља озбиљну претњу држави и „покушај да се изазове хаотично стање у друштву“.

Представници четири полицијска синдиката одлучили су да формирају „Социјално-полицијски фронт“, чији ће циљ бити заштита права запослених и побољшање њиховог положаја. Сасвим је сигурно да је положај припадника МУП-а на нижем нивоу, али зашто не рећи изнад је многих других професија значајних за функционисање државе, рецимо рудара или неких других јавних служби. Приоритети фронта у наредном периоду биће укључивање 10.000 динара социјалне помоћи у плату, очување постојећег нивоа права предвиђених Посебним колективним уговором за полицијске службенике, Законом о раду и другим важећим прописима, као и доношење новог, побољшаног уговора. Дакле, полицијски синдикати неће подржати смањење плата у МУП као део јавног сектора и то може довести до смањења или чак до блокаде безбедности у Србији по сличном сценарију када су протестовали полицијски синдикати у Грчкој.

Извесно је да се овде отварају и питања унутрашњег функционисања МУП-а по „дубини” односа према синдикалним функционерима који и по мишљењу премијера злоупотребљавају своје позиције уз минимални рад и значајна примања. Сада је на делу део те синдикалне полицијске олигархије која може да створи опструкцију унутар МУП-а и изазове крзу стабилности владе. Полицијски синдикати сада могу да се повежу са другим гранским синдикатима где би се ишло на опструкцију рада владе.

Истовремено један број моћника унутар полиције који су загрезли у корупцију или су на списку за смену и пензионисање сада раде „из сенке” на дискредитацији министра др Небојше Стефановића, односоно посредно премијера Александра Вучића. У читавој групацији „незадовољника“ има поприлично кадрова који су постављени од стране ДС и СПС у периоду од 2008. године. Сада се спрема одређена опструкција у раду МУП-а која може да изазове унутрашње поделе у полицији, обуставу рада, али и да утиче на стање безбедности у Србији. Циљ је дестабилизација премијера Александра Вучића и смена министра др Небојше Стефановића.

Томисав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: