ДОК АДВОКАТИ ШТРАЈКУЈУ: КЛИЈЕНТИ ПРЕД СУДИЈОМ

ŠTRAJK ADVOKATAПосле просветних радника, рудара, радника из текстилне индустрије, произвођача намештаја и возила на ред да своја права остваре путем штрајка дошли су и адвокати. Током петодневног штрајка упозорења београдски адвокати неће заступати странке чак ни у хитним предметима. Основни разлог је незадовољство висином наметнутих пореских обавеза.

Београдски адвокати од Министарства финасија траже да стави ван снаге нова пореска решења која претерано оптерећују адвокатску делатност. Петодневна обустава рада би требало да траје до 24. јуна и у том периоду адвокати неће излазити на рочишта, осим у случајевима у којима рок за изјављивање жалбе истиче у току трајања обуставе рада. У Одлуци објављеној на сајту коморе, наводи се да су обуставом рада обухваћени сви поступци пред судовима и другим органима, укључујући и притворске предмете, као и поступке по привременим мерама.

Како за Танјуг каже председник Дисциплинског суда и Адвокатске коморе Београда адвокат Драган Палибрк, београдски адвокати су постигли договор да ће у штрајку истрајати све до испуњења захтева да се пореска решења врате на ниво из 2013. године, будући да су она била заснована на закону, док су актуелна која предвиђају повећање за 40 одсто пореских намета адвокатури заснована на уредби Министарства финансија. Такође, адвокати подсећају да им држава дугује за службене одбране и да је то већ сада милионски износ.

Некадашњи намети су износили око 20 хиљада динара, а сада се та цифра попела и до 90 хиљада динара, што свакако може да узрокује да многи адвокати затворе своје канцеларије. Посебан сегмент незадовољства београдских адвоката јесте став да је владина уредба у супротности са Законом о порезу на доходак грађана и управо је то основни разлог због ког адвокати траже да плаћају своје пореске обавезе у висини прошлогодишњег износа. О предузетом штрајку београдски адвокати су обавестили све релевантне државне органе. Како кажу, намерени су да не одустану од својих захтева. Докле год дражава не изађе у сусрет захтевима адвоката, окривљени ће бити препуштени на „милост и немилост“ правосудних органа.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: