ГЕОЕКОНОМИЈА: ОПАСНЕ ИГРЕ ОКО „ЈУЖНОГ ТОКА“

juzni-tokУколико буде погоршан однос ЕК према Руској Федерацији цео Балкан имаће значајне енергетске и економске проблеме до почетка грејне сезоне. Стратешки гледано могу се створити веома велики проблеми у енергетском сектору са озбиљнијим несташицама гаса, нафте и мазута и пре свега електричне енергије која би се могла куповати по знатно већој цени и великим притисцима и уценама продаваца електричне енергије и енергената.

Под притиском ЕК и кризе у Украјини и геополитичког спора ЕУ и САД са Руском Федерацијом суспендовање градње гасног „Јужног тока“, Србију, па и цео Балкан ставља у веома тешку економску и политичку ситуацију на међународном плану. На неки начин, Балкан и Србија постају „таоци“ спора и сукоба ЕК и „Гаспрома“, ондносно геополитичког сукоба ЕУ и САД са Руском Федерацијом. Србија ће поштовати уговорене обавезе, али је извесно да ће доћи до битних померања или нових уговарања целе трасе „Јужног тока“ што ће бити велики терет за читаву енергетику Балкана. ЕУ посредно води „гасни спор“ са Руском Федерацијом због Украјине и притисака администрације САД на ЕК да утиче на државе чланице ЕУ и кандидате да за неко време суспендују гасни уговор.

У Министарству енергетике подсећају да Србија, без обзира на Јужни ток, увелико ради на алтернативним гасоводима и интерконекцијама са Бугарском, Румунијом, Македонијом и Хрватском. ЕУ под притиском САД тражи од већине транзитних држава „Јужног тока“ да се на своју штету, али и штету читавог региона Балкана „ограде“ од гасне политике Руске Федерације као вида енергетског „хладног рата“. Тражи се и више од тога, да чланице ЕУ као и кандидати, попут Србије, прихвате форме санкција према Руској Федерацији. То се тражи и од Србије. Државни врх дипломатски подржава суверенитет Уктајине, али не и захтеве за санкцијама и бојкот Руске Федерације на економсом плану.

Тежина притисака ЕК око „Јужног тока“ и руске енергетске политике осетиће се драстичније по цени гаса за Европу и Балкан, рачунајући ту и Србију, и по колични гаса који ће бити трансферисан ка Европи. То ће утицати на енергетску стабилност Балкана. Србија је сада поред својих економских проблема погођена и катастрофалним поплавама и оштећењима енергетског сектора. Уколико буде погоршан однос ЕК према Руској Федерацији цео Балкан имаће значајне енергетске и економске проблеме до јесени и почетка грејне сезоне. Стратешки гледано могу се створити веома велики проблеми у енергетском сектору са озбиљнијим несташицама гаса, нафте и мазута и пре свега електричне енергије која би се могла куповати по знатно већој цени и великим притисцима и уценама продаваца електричне енергије и енергената.

У министарству енергетике кажу да што се тиче последица одлагања пројекта, за сада о томе уопште не размишљају, јер посматрајући чињеницу да Европа у наредним годинама повећава потрошњу гаса за 30 одсто, требало би да дође и до договора између ЕУ и Русије. Поштовање гасне кризе у ЕУ озбиљно ће уздрмати економије читаве ЕУ и довести Европу у међусобну сукобљеност и подељене геоекономске интересе. Цену гасног и дипломатског спора ЕК са Руском Федерацијом превисиоко ће платити слабо развијене државе Европе и ЕУ. Гасни „хладни рат“ заиста може бити веома тежак и драматичан у наредном зимском периоду за Балкан и Србију.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: