СРПСКО-НЕМАЧКИ ОДНОСИ: ПРИВРЕДНА САРАДЊА

Фото: inserbia.info

Фото: inserbia.info

За Србију је велико признање што је немачка канцеларка Ангела Меркел указала гостопримство и поверење премијеру Александру Вучићу. Немачка политика на Балкану увек је била у зони стратешких интереса, а управо се Србија налази на геополитичком простору немачких интереса ка евро-азијском простору, односно ка Руској Федерацији.

Србија је посетом премијера Александра Вучића канцеларки Ангели Меркел значајно добила на међународном рејтингу. Без лажне скромности можемо закључити да је Србија тренутно у Европи препозната као држава у коју се може инвестирати. И зато Србија више него икада има разлог да отвори своја врата немачкој привреди што подразумева стварање правног, привредног, али и политичког миљеа за инвестирање немачких компанија у Србију.

Немачка је други спољнотрговински партнер Србији и моћна држава и економија која је политички посредник у расподели утицаја САД и Руске Федерације у Европи и ЕУ. Немачка политика на Балкану увек је била у зони стратешких интереса, а управо се Србија налази на геополитичком простору немачких интереса ка евро-азијском простору, односно ка Руској Федерацији. Евидентно је да немачка администрација пажљиво прати рад садашње владе Александра Вучића. Треба очекивати да ће Немачка дати подршку Србији на путу ка ЕУ и економским интеграцијама земаља у региону како би се Балкан учинио стабилнијим, што је веома значајано за Немачку привреду.

Посета премијера Србије Александра Вучића значајна је и за добијање конкретне помоћи после катастрофалних поплава које су задесиле Србију, БиХ и Хрватску. Немачка у све три државе има своје интересе и потребу да се читав регион одржава у стабилности. Немачка је својим утицајем и снагом „мотор“ ЕУ и добар политички „менаџер“ у заоштреним односима ЕУ, САД према Руској Федерацији око кризе у Украјини. Намачка извесно још неће директно притискати Србију за своју равнотежну политику коју има према Руској Федерацији и ЕУ, јер је прихватила улогу „катализатора“ односа између великих сила.

Вучићева посета Немачкој и канцеларки Ангели Меркел само два месеца после формирања владе добар је знак за економију и јачање односа између Србије и Немачке. Треба реално очекивати да ће до краја ове године значајан број утицајних немачких инвеститора доћи у Србију, што је шанса за веће запошљавање стручних младих људи у Србији. За Србију је велико признање што је немачка канцеларка Ангела Меркел указала гостопримство и поверење премијеру Александру Вучићу. Реално је очекивати да ће Србија од ове посете имати значајне користи уколико буде знала да успешне дипломатске односе преточи са речи у дела.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: