ПОСЛАНИЦИ ПОКАЗУЈУ: РУСИЈА ПРЕ СВИХ

PRIORITET RUSIJAПосланици у новом сазиву републичког парламента распоредили су се у тзв. „посланичке групе пријатељства“. На списку групе пријатељства са Руском Федерацијом налазе се готово сви посланици из редова Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, док су се готово сви посланици из Демократске странке и Нове Демократске странке определили да се нађу на списку групе пријатељстава са САД.

Посланици у новом сазиву републичког парламента распоредили су се у тзв. „посланичке групе пријатељства“. Реч је, наиме, о скупштинским телима која се могу образовати у Народној скупштини у циљу унапређења односа и сарадње Републике Србије са другим државама на принципу добровољности. Приликом оснивања посланичке групе пријатељства, полази се од узајамно изражених интереса за остваривање и развој сарадње између парламената.
На званичном сајту Народне скупштине Републике Србије пише да: „Пријаву за чланство у посланичкој групи пријатељства, народни посланик подноси председнику Народне скупштине. Одбор за иностране послове доноси одлуку о формирању и одређује председника и чланове посланичких група пријатељства, даје сагласност на одлуку о размени посета са посланичким групама пријатељства представничких тела других држава и води евиденцију чланства у посланичким групама пријатељства“.

Занимљиво је да се у групу пријатељства са Руском Федерацијом пријавило чак 118 посланика, док је најмање интересовање владало за сарадњу са Јужноафричком Републиком, Кувајтом, Палестином, Саудијском Арабијом и Туркменистаном, где се у сваку од група пријавило само по четири посланика. Већину група за сарадњу са иностраноством водиће напредњаци. На челу групе пријатељства са Русима биће Александар Мартиновић, док ће групу пријатљства са Белорусима водити Драгомир Карић. На списку групе пријатељства са Руском Федерацијом налазе се готово сви посланици из редова Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, док су се готово сви посланици из Демократске странке и Нове Демократске странке определили да се нађу на списку групе пријатељстава са САД.

Нема сумње да је интерес сваке земље са развијеном демократијом да гаји плодотворну парламентарну сарадњу. Основни задатак сваког парламента је да допринесе општем зближавању и упознавању, а и да пружи основу за другачије кораке, да шири хоризонте… Уколико се ова скупштинска тела паметно воде, уместо пуких туристичких путовања народних посланика, могу да постану одличан канал у подизању дипломатског потенцијала Републике Србије.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: