ПОЛИТИЧКИ ПЕРИСКОП: ПРЕСВЛАЧЕЊЕ СОЦИЈАЛИСТА

SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJEУ јавност је процурела информација да Социјалистичка партија Србије (СПС) намерава да промени назив, програм и да изврши кадровско „проветравање“. Који су могући мотиви промене индентитета и имиџа СПС под лидерском палицом Ивице Дачића?

СПС је од оснивања 1990. године до данас прошао неколико фаза свог деловања. Период од 1990. до 2000. године обележен је пуном доминацијом Слободана Милошевића. Овај период се памти по санкцијама, хиперинфлацији, ратним сукобима и бомбардовању Србије од стране НАТО. СПС је у том периоду владао прво сам, а онда уз подршку мањих коалиционих партнера. После Милошевићевог пада с власти и доласка ДОС-а, СПС улази у фазу унутрашње борбе јавног жигосања и смањења политичког утицаја. Овај међупериод траје од 2000. до 2004. године. Тада Ивица Дачић полако, али сигурно преузима СПС са својом политичком генерацијом, даје подршку влади др Војислава Коштунице и почиње да јача.

После 2008. године СПС улази у власт са ДС. Тада Ивица Дачић и Борис Тадић, уз политичко помирење својих странака постају политички „камаради“. Ивица Дачић постаје потпредседник Владе Србије и министар полиције. Програм СПС-а је тада иновиран у ходу на основу политичке коалиције са ДС. Запад, пре свега САД су у Дачићу виделе партнера у Србији, а ЕУ доброг инсајдера. Након пада владе Мирка Цветковића и губитка председничког трона Бориса Тадића лидер СПС-а Ивица Дачић постаје премијер и задржава место министра полиције. СПС је више пута био у прилици да буде на вратима Социјалистичке интернационале (СИ), али Борис Тадић је вршио притисак да СПС не постане члан ове европске породице левице. Избори у марту 2014. године донели су јачање СПС-а, пад и урушавање ДС и долазак на власт СНС и премијера Александра Вучића.

Данас је СПС део владајуће коалиције и Владе Србије са запаженим ресорима. Лидер СПС-а Ивица Дачић у огледалу ЕУ и САД, али и Руске Федерације постаје политичар на ког се рачуна у свим политичким опцијама и владама. Тако је СПС постао пожељни партнер СНС, а лидер странке Ивица Дачић министар спољних послова. Ивица Дачић је вредно прикупљао политичке поене у Србији, похвале на Западу и у Русији и сада је по политичком утицају одмах иза премијера Александра Вучића. Дачић је постао и први потпредседник владе. Својим „моравским духом“ шармира дипломате ЕУ и САД, али улива и поверење Владимиру Путину.

Сада је на реду да Ивица Дачић промени имиџ и име странке у духу нове европске прогресивне левице која ће бити алтернатива Социјалистичкој интернационали. На тај начин он постаје „вођа“ леве опције у Србији, са тенденцијом померања на грађанску опцију. Ивица Дачић је показао да може бити добар партнер који јача своју странку и своју политичку личност. ЕУ је потребан такав политичар левице и зато ЕУ у наредних пет година рачуна на Ивицу Дачића и реформисани СПС. Сада ће до изражаја доћи „млади лавови“ СПС-а који треба да из темеља замене Милошевићеву и ону прелазну политичку генерацију социјалиста.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: