ПОЛИТИЧКО ДЕЛОВАЊЕ: КО ЈЕ КО У СРБИЈИ?

MINISTRI HEROJIПремијер Владе Србије Александар Вучић превазишао је популарност и утицај странке на чијем је челу. Истраживање агенције „Фактор плус“ на репрезентативном узорку од 1040 анектираних у периоду од 27. до 29. маја показује да СНС подржава 50,1 одсто, а њеног лидера Александра Вучића 69 одсто анектираних. Поука из оваквих истраживања је да странке на власти као и водеће личности на политичкој сцени Србије својим директним ангажовањем, јасним и одговорним поступцима и препознатљивом политиком могу да добију ширу грађанску подршку. Политичко искуство нам показује како је прошла Демократска странка после земљотреса у Краљеву када су утврђене многобројне злоупотребе хуманитарне помоћи и финансија.

Премијер Владе Србије Александар Вучић превазишао је популарност и утицај странке на чијем је челу. Истраживање агенције „Фактор плус“ на репрезентативном узорку од 1040 анектираних у периоду од 27. до 29. маја показује да СНС подржава 50,1 одсто, а њеног лидера Александра Вучића 69 одсто анектираних. Утицај премијера Александра Вучића је у порасту због његове личне ангажованости и посвећености на терену. По истраживањима, СНС је у марту ове године имала 48,35 одсто, а сада је популарност у благом порасту (50,1 одсто) што је и став бирачког тела и јавности према политици СНС у ванредним околноситма.

Поука из оваквих истраживања је да странке на власти као и водеће личности на политичкој сцени Србије својим директним ангажовањем, јасним и одговорним поступцима и препознатљивом политиком могу да добију ширу грађанску подршку. Србија је погођена природном катастрофом која ће тражити у дужем временском периоду тежак и теренско посвећени рад политичара, посланика, министара, службеника у државним органима. Причињена штета у поплавама мора да се санира. Државу чека обимна обнова. То истовремено намеће и нове моделе и обрасце политичког деловања и понашања.

Успон утицаја и популарности премијера Александра Вучића је реакција јавности на његов однос према тренутној ситуацији према проблемима које море народ. Политичари ће у наредном периоду добијати или губити рејтинг и поверење грађана у зависности од своје посвећености према горућим проблемима сваког грађана појединачно, а то је у ствари коренита обнова Србије, то је исправно вођење социјалне политике.

Политичко искуство нам показује како је прошла Демократска странка после земљотреса у Краљеву када су утврђене многобројне злоупотребе хуманитарне помоћи и финансија. Ово је време великог испита за партије на власти. Да ли ће политичке странке успети да одоле својим партократским интересима? По истраживању агенције „Фактор плус“ социјалисте је подржало 12,8 одсто анкетираних (на изборима 13,49 одсто), Демократску странку 6,2 одсто (на изборима 6,03), а Нову демократску странку 5,8 одсто (на изборима 5,7 одсто). Да подсетимо, лидера других партија, пре свега опозиционих није било на терену међу грађанима у време поплава, што указује на недостата националне одговорности.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: