ПРОМЕРАВАЊЕ СРБИЈЕ: ЈАЧИ СМО ОД СУДБИНЕ!

Conceptual symbol of love.Анкете утицајних агенција попут „Галупа“ показују да су у врху негативних осећања заправо негативне мисли о суморној стварности, што нас уводи у „колективну“ депресију. Пут који пролази Србија у последњих 25 година „поплочан“ је тешким „транзиционим“ искушењима, санкцијама, ратовима, инфлацијом, сиромаштвом као и незапосленошћу. Ако упоредимо резултате ових истраживања са реалним стањем и понашањем грађана Србије у тешким ситуацијама долазимо до парадоксалних разлика и супротности у односу на ово истраживање. Општа је оцена да су грађани Србије у два различита периода (1999. и 2014. године) показали висок ниво солидарности, организованости, дисциплине и трпељивости, као и храброст у савладавању стресних и по живот веома опасних ситуација.

Различита истраживања јавног мњења, разне анкете утицајних агенција попут „Галупа“ показују да су у врху негативних осећања заправо негативне мисли о суморној стварности, што нас уводи у „колективну“ депресију. Пут који пролази Србија у последњих 25 година „поплочан“ је тешким „транзиционим“ искушењима, санкцијама, ратовима, инфлацијом, сиромаштвом као и незапосленошћу. Све то оставља последице на живот и понашање грађана Србије и њено расположење. По „Галупу“ проценат позитивних искустава је 54 одсто, насмејаних људи је око 45 одсто, а бруто домаћи производ износи 11.985 долара. Очекивано трајање живота је до 74-те године.

Истраживање угледног „Галупа“ показује да се „само 45 одсто у Србији смејало претходног дана, а 49 одсто осећало се одморно“, преноси „Ју-Ес-Еј тудеј“. Тако је Србија сврстана на пето место незадовољства. Ако упоредимо резултате ових истраживања са реалним стањем и понашањем грађана Србије у тешким ситуацијама долазимо до парадоксалних разлика и супротности у односу на ово истраживање. Може се анализирати понашање нације током 1999. године за време НАТО бомбардовања Србије и понашање грађана Србије током спашавања људи из поплавама угрожених подручја током маја 2014. године или сви парламентарни избори у Србији. Општа је оцена да су грађани Србије у два различита периода (1999. и 2014. године) показали висок ниво солидарности, организованости, дисциплине и трпељивости, као и храброст у савладавању стресних и по живот веома опасних ситуација. Народ са ниском стопом емоционалне стаблности и присутном „општом“ депресијом тешко да би могао да се тако брзо организује и проактивно делује. То само указује да је менталитет и социјално-психолошка структура грађана Србије високо трпељива, рационална у захтевима и солидарна према властима и својим сународницима, а томе су извештавали и светски медији.

Поред тога, грађани Србије показују значајни степен политичке и друштвене толеранције. Изборни процеси се воде без опструкција, односно већих облика политичког или грађанског насиља. Дуги низ година инострани стручњаци изучавају менаталитет српског народа, анализирају понашање, начин реаговања у кризним ситуацијама и облицима грађанског деловања. Анализира се политичко организовање и опредељивање, социјални живот и здравље. За сво то време грађани Србије су (не)вољно подвргнути разним тестовима и међународним експериментима социјалног понашања који се касније користе у политичке и економске сврхе. И поред свега тога грађани Србије показују унутрашњу снагу која је јача од свих видова тестирања, па и од оцена какве даје „Галуп“ и друге међународно признате институције и истраживачи.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: