УСКОРО: НАПРЕДЊАЦИ ЕВРОПСКИ НАРОДЊАЦИ

ALEKSANDAR VUČIĆПолитичке партије у Србији су након 2000. године покренуле кампању учлањивања у европске коалиције сродних партија. СНС је веома близу статуса пуноправог члана Европских народњака. Народне партије су јаке у Европском парламенту, тако да СНС може брже да артикулише државне интересе Србије кроз партнерске односе са водећим конзервативним партијама.

СНС је веома близу статуса пуноправог члана Европских народњака. На то указује и планирани сусрет немачке канцеларке Ангеле Меркел са премијером Србије и лидером СНС Александром Вучићем који ужива високо поверење у немачкој администрацији и странци ЦДУ. Реална шанса за брзо укључивање СНС у европске народњке је недавни сусрет лидера СНС Александра Вучића са сивом еминенцијом владајуће немачке партије бившим канцеларом Хелмутом Колом. Након избора за Европски парламент народне партије имају велики утицај и реалну шансу да њен представник Жак Клод Јункер постане председник Европске Комисије.

Политичке партије у Србији су након 2000. године покренуле кампању учлањивања у европске коалиције сродних партија. Међу првим чланицама Социјалистичке интернационале (СИ) је ДС која је доживела тежак пораз 2012. и 2014. године, а затим и унутарпартијски раскол. СПС је одустала од намера да постане део СИ и решила је да се удружи у нову политичку асоцијацију тзв. „прогресивце”, док СНС која представља најутицајнију странку у Србији ускоро може постати чланица европских народних партија. За то је кандидује не само политички програм или пуна власт у Србији, већ и политичке координате блиске водећим напредњачким партијама у Европи. Утицај народног блока у европској политици је снажан и у Европском парламенту.

Да подсетимо да је ДС је од 2008. године чланица СИ и у Парламентарној скупштини Европе има своје представнике, међу којима су и посланици немачки СДП, аустријски СПО, британски лабуристи… Народне партије су јаке у Европском парламенту, тако да СНС може брже да артикулише државне интересе Србије кроз партнерске односе са водећим конзервативним партијама. Народњачком блоку у Србији гравитира и СВМ који је део владајуће коалције у Србији, док су ванпарламентарне партије Г 17 плус-УРС и ДСС изван овог блока где су у време власти и биле. Водеће личности народних партја битних за ЕУ и Србију су Ангела Меркел, Жорж Мануел Барозо, Херман ван Ромпеј и други.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

One response to “УСКОРО: НАПРЕДЊАЦИ ЕВРОПСКИ НАРОДЊАЦИ”

  1. Lune says :

    Nemački časopis objavio tekst o srpskim narodnjacima uz naslov „Muzika za idiote: Uspon i pad srpskog turbo-folka“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: