ПРЕИСПИТИВАЊЕ: ВЛАДА СРБИЈЕ ПОЛОЖИЛА ИСПИТ

KAKO SE KALILA VLADA SRBIJEСрбија није била обезглављена и препуштена стихији већ жилавој борби народа и владе Алексадра Вучића. Будући да инострана подршка неће моћи да покрије више од 25 до 40 одсто укупне штете која ће се проценити,  Владу Србије чекају тешке мере државног кризног менаџмента,односно укључивања свих струка и занимања у обнови Србије.  Где је током спасавања људи из угрожених подручја био бивши председник Републике Србије Борис Тадић или бивши премијери Мирко Цветковић, др Војислав Коштуница, Зоран Живковић?

После катастрофалних поплава које су захватиле трећину Србије влада Александра Вучића положила је испит организованости у борби против елементарне непогоде какве није било на овим просторима у протеклих 150 година.Влада Србије је деловала као један тим.Иако је недавно формирана, Влада Србије је показала висок степен одговорности. Србија није била обезглављена и препуштена  стихији већ жилавој борби народа и владе Алексадра Вучића.

Читава акција Владе Србије, почев од мобилисања Војске Србије, припадника МУП-а, свих специјалних снага, па све до волонтера уродила је резултатима и добила је подршку како од народа, тако и од међународне заједнице. Природна несрећа је ујединила народ, али и ојачала позицију Владе Србије и лични ауторитет Александра Вучића. Србија ће се сада суочити са тешким одлукама и мерама санације и покретања стотина хиљада људи на рашчишћавању теренаи обнови свега уништеног. Будући да инострана подршка неће моћи да покрије више од 25 до 40 одсто укупне штете која ће се проценити,  Владу Србије чекају тешке мере државног кризног менаџмента,односно укључивања свих струка и занимања у обнови Србије. Потребно је подизање народне свести да се Србија мора обнављати сопственим снагама.

Влада Србије је током ванредне ситуације била присебна и стабилна, што је на стратешком нивоу показатељ полилитчке снаге и способности да се управља кризом. Кабинет Александра Вучића је постао још јачи и са угледом међу грађанима, и тај статус треба да одржи и у периоду обнове Србије. Међу противницима садашње владе нема политичке снаге која би утицала на пад њеног угледа. Прецизније речено нема такве опозиције, нити медија или лобија међу тајкунима који могу у овом часу или у ближој будућности да оборе или оспоре садашњу владу и њеног премијера. Влада Србије је положила испит у организацији државних система, пре свега енергетике,снабдевања и трговине, али и државних служби и институција.

Сада Влада Србије треба да организује систем обнове,покретање великих јавних радова, да ангажује стручњаке и активира унутрашњепотенцијале, што је веома тежак задатак. Остаје отворено питање, где је током спасавања људи из угрожених подручја био бивши шеф државе Борис Тадић, или бивши премијери Србије Мирко Цветковић, др Војислав Коштуница, Зоран Живковић? Борис Тадић који је био председник Србије осам година показао нам је свима да га нема нигде у тренуцима велике народне невоље. Опозиционари „ником поникоше и у црну земљу погледаше“.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: