ЖИВОТ ПОСЛЕ ПОПЛАВА: БОЛНА СРПСКА ЕПОПЕЈА

POPLAVEСрбија се може опоравити уз државни интервенционизам, солидарну економију и јавне радове. Извесно је да ће после мајских катастрофалних поплава грађани Србије у наредном периоду живети сиромашније. Највећу штету претрпела је пољопривреда и приватни сектор мале привреде, али и већи идустријски системи. Процес евроинтеграција сада треба посматрати рационалније и прагматичније. Са уништеном инфраструктуром и урушеном економијом далеко је ЕУ.

Док српска влада чека да стигне помоћ из ЕУ и других земаља, нужна је самоорганизација и постизање договора државе и народа о санацији и ублаживању причињене штете. Шта је оно што је битно да се покрене у Србији? Потребно је да се искористе стручни потенцијали Србије у асанацији терена и стратегије обнове на основу степена разарања ресурса и материјалних добара. Највећу штету претрпела је пољопривреда и приватни сектор мале привреде, али и већи идустријски системи. Могућа је процена да ће за неко време од 50.000 до 70.000 пољопривредника са угрожених подручја бити онемогућено да наставе са својим радовима. Држава ће на основу стручне процене бити у обавези да направи санациони програм за овај део националне економије, што значи да храна у Србији може да поскупи и до 30 одсто. Истовремено, на хиљаде малих и средњих предузећа биће неко време онеспособљене за рад, што може да оптерети санациони програм са додтаних 25.000 људи. Простом рачуницом долазимо до податка да ће око сто хиљада људи бити ван својих радних места.

Србија се може опоравити уз државни интервенционизам, солидарну економију и јавне радове. Потребно је активирати све техничке струке и профиле , пре свега оне на тржишту рада, али и оне стручне кадрове који су скоро отишли у пензију ради обнове државе и привреде, као и инфраструктуре. Србија треба да окупи десетак хиљада инжењера и стручњака свих струка у обнови путева, мостова, кућа и фабрика, који ће промовисати нови систем пословања и управљања. Треба позвати наше стручњаке из иностранства и оне који желе да улажу свој капитал и знање у национални програм обнове. Многи послови могу бити уз неке облике надокнаде, волонтерства, стручне праксе и пројеката. Србија снагом политичке воље може у периоду од неколико месеци да ангажује до сто хиљада људи спремних да учествују у санирању поплављених терена, а затим на сцену ступају на хиљаде инжењера из Србије , региона и других држава који ће радити у етапама на обнови земље. Обнова земље, реално посматрано, може трајати и неколико година.

Србија ће извесно време бити економски „рековалесцент“ на Балкану, али то је и шанса за јачање државне и политичке воље и снаге нације, њене жилавости да „полети из пепела“. Таква ситуација тражи не само владу од ауторитета, већ и јак утицај струке и високе предузетничке логике која је спремна да уважава актуелне политичке одлуке. Испред нас је период провере колико је актуелна власт спремна да савлада корупцију. Са друге стране, од грађана Србије се очекује да буду солидарни и грађански одговорни.

Извесно је да ће после мајских катастрофалних поплава грађани Србије живети сиромашније. Србија треба да има нову политику коју диктира актуелна ситуација. Процес евроинтеграција сада треба посматрати рационалније и прагматичније. Са уништеном инфраструктуром и урушеном економијом далеко је ЕУ.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: