ЕВРОСОЛИДАРНОСТ: КОМЕСАРИ МЕКА СРЦА

humanitarna pomoć EUДелегација Европске Уније у Србији на свом званичном сајту са поносом истиче да је ЕУ далеко највећи донатор у Србији, јер је обезбедила бесповратна средства у висини од више од 2,6 милијарде евра (до јануару 2014. године) у протеклих 13 година у свим областима, од владавине права, реформе јавне управе, друштвеног развоја до животне средине и пољопривреде. Финансијска помоћ обезбеђена је кроз Инстурмент ЕУ за предприступну помоћ (ИПА) чији је циљ да помогне Србији да се припреми за преузимање и ефикасно спровођење обавеза будућег чланства у ЕУ. Државе чланице ЕУ, такође, пружају значајну билатералну помоћ Србији. У истом правцу Европска Унија ће помагати Србију и у току обнове поплавама угрожених подручја.

Наиме, Србија може да рачуна на помоћ ЕУ у неколико фаза и по више основа. Средства би могла да пристигну из Фонда солидарности ЕУ, јер Србија испуњава оба услова, кандидат је за чланство у ЕУ, а и штета од непогоде је већа од 0,64 БДП, односно 175 милиона евра. Такође, Србији ће бити омогућен приступ претприступним и пољопривредним фондовима ЕУ. Комесарка ЕУ за хуманитарну помоћ и реаговање у кризним ситуацијама Кристина Георгијева каже да се Центар за координацију хитних интервенција налази у сталном контакту са надлежним службама цивилне заштите и да је поносна на то што је у року од 36 сати од када су пристигли захтеви за помоћ Србији и БиХ, 14 земаља чланица – што је пола ЕУ, понудило различите врсте помоћи, попут спасилачких чамаца, хеликоптера, средстава за пумпање и, што је најважније, стручног особља.

„У време када сви жалимо за губитком живота узрокованим рекордним поплавама, до изражаја долази и чињеница да је становништво Европе јаче када делује заједно. Наставићемо са пружањем подршке нашим пријатељима и комшијама све док им наша помоћ буде потребна“, каже комесарка ЕУ за међународну сарадњу, хуманитарну помоћ и кризне ситуације Кристина Георгијева.

Западни медији већ преносе да европски комесар за проширење Штефан Филе разматра како да се употребе ИПА фондови, а помоћ ће бити обезбеђена и кроз Фонд солидарности ЕУ који је управо основан због великих поплава у централној Европи. Фонд ће располагати са једном милијардом годишње. То, наравно, значи да ће средства бити упућена одмах. Пре тога, потребно је да стручне службе изврше детаљну анализу причињене штете од поплава, а средства ће почети да пристижу тек када буде постојао детаљан план сврсисходног коришћења.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: