ЕУ ПРИТИСКА СРБИЈУ: ОГРАДИТЕ СЕ ОД РУСА

ZNAK PITANJAПолитика ЕУ „корак по корак“ врши притисак на Србију да се на различите начине „огради“ од државне политике Руске Федерције по питању кризе у Украјини и санкција које су уведене од стране ЕУ према Москви. Притисци према Србији нису директни, већ су само сугестије, али како се криза буде одуговлачила и политичко-економска и енергетска криза буде већа, тако ће ЕУ тражити јасније ставове Србије око политике Руске Федерације.

Премијер Александар Вучић признаје да је Запад тражио да Србија уведе санкције Русији због кризе у Украјини, тачније да усклади своју спољну политику са спољном политиком Европске Уније. То је условило да државни врх Србије замоли ЕУ да не инсистира да Србија уведе било коју врсту санкција Руској Федерацији. „Мислим да је Србија показала да има своју политику која је најбоља за нас, која држи до морала, до евроинтеграција, али и до поштовања својих пријатеља који нам нису уводили санкције и нису нас бомбардовали, и што је веома значајно, с којима имамо изузетно успешне економске односе“, каже Вучић. ЕУ тактички неће још неко време притискати Србију, поготово док трају акције сапашавања грађана погођених поплавама и санирање терена, али је извесно да Србију очекује суочење са притиском и формама уцена.

Политика нове владе Александра Вучића стратешки је окренута према ЕУ и потреби инвестирања капитала држава ЕУ у Србији уз подршку и продор компанија из САД, Руске Федерације и Кине. Међутим, често политика буде „контролор“ економије, па неутралност Србије у спору ЕУ са Руском Федерацијом и у случају погоршања стања у Украјини битно ће дефинисати и спољнополитички став званичног Београда према политици Москве. Србији је сада битна подршка, како из ЕУ, тако и из Руске Федерације по питању економије и енергетике. Погоршање односа Србије са Руском Федерацијом створило би штету у вредности од неколико стотина милиона евра. Са друге стране одбијање „сугестија“ које долазе из ЕУ око мера према Русији, Владу Србије уводи у режим међународне непослушности и некооперативности што би значајно отежало процес евроинтеграција. Да ли Србија има избор или се чека време доношења одлуке која неће бити по вољи већине грађана?

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: