ПОСЛЕ ПОПЛАВА: СРПСКИ „ЊУ ДИЛ“

POPLAVEСрбија је претпрпела националну катастрофу са поплавама. Направљена је штета од неколико стотина милиона евра које се не могу надоместити страном подршком, већ великим националним покретом. Процес санирања терена ће трајати неколико година само уз велики национални елан и уз подршку ЕУ, Руске Федерације и других држава. Србији је потребан „Њу дил” – велики и масовни радови грађана, незапослених лица, радника и инжењера који ће уз политичку вољу Владе Србије учинити све да се поплављени терени санирају. Зато су и корисне сугестије и став гувернера НБС Јоргованке Табаковић која каже: „Ако се људима да радни стаж, здравствено, социјално, акцијама се могу изградити насеља, путеви и пруге”. То је, како каже гувернерка Табаковић, историјска шанса да се мобилише нација, промовишу праве вредности и направи сређена држава. Србија се може обновити само уз народну слогу и политичко јединство.

Српски „Њу дил” уз страну подршку може бити подстрек за подизање нових граница националног самопоштовања и вере у сопствене снаге. Без националног духа нема виталне снаге обнове, нити решавања проблема грађана који су изгубили своје домове, радна места, имовину и своје ближње. Српски „Њу дил” може активирати више стотина хиљада људи етапно у санирању последица од поплава.

Сада је извесно да се не може даље ићи у спровођење „болних реформи“ и истовремено обнављати Србија која је доживела „библијске поплаве”. После овакве несреће, тешко ће бити надаље отпуштати у јавном сектору и смањивати плате. Читава Србија мора бити велико градилиште и нова нада, како за оне који су изгубили своје домове, тако и за оне који траже своју шансу да се докажу на разним пословима, пре свега млади који носе велико бреме у борби против поплава. ММФ и ЕУ теба да разумеју Србију у националном болу и тешкоћама и прихвате опцију „Српског њу дила” са великим привременим и другим пословима свих делова друштва на обнови Србије.

Нема сумње да ће Србија последице великих поплава подносити више година. Тај период биће краћи ако се приступи заједничкој акцији. Невоља може да уједини, али може и да посвађа. Из искуства знамо да Србија никада није била јединственија као 1999. године за време НАТО агресије. Ово је сада мирнодопско „ратно стање” када природна катастрофа треба да уједини државу и народ, политику и економију у циљу обнове Србије.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: