ЕКОНОМСКИ ПЕРИСКОП: ПОРЕЗ ОТВАРА РАДНА МЕСТА

CRNO TRŽIŠTEУ Србији тренутно 786.988 грађана нема посао (20, 8 одсто), а удео младих до 30 година старости у укупној незапослености је 26, 5 одсто, показали су последњи подаци Националне службе за запошљавање (НСЗ) из априла ове године. Особе без сталног посла, као и пензионери највећи су губитници транзиције и кризе у Србији. У оквиру незапослених цену кризе у Србији стресно прихватају незапоселни изнад 50 година којих у Србији има 25 одсто.

Тежина кризе у Србији активара „сиву економију” и „црно тржиште” рада које односи око 700 милиона евра годишње које не види „државна каса“, као и више од 80 до 100 милиона евра који се „изгуби” од ненаплаћеног пореза од зараде „естратних уметника“. Пореске обавезе не измирује редовно или никако око 25 одсто грађана, а највише их је међу тајкунима. Најревноснији у пореској обавези су пензионери и мала привреда.

Већи део новца од пореских обавеза и других уштеда по плану нових владиних мера треба уложити у отварање радних места, макар и привремених како би се што више људи упослило и смањио социјални удар. Тешко је очекивати да се Србија може реформисати на високој стопи незапослености, „сивој економији“ и пореском јавашлуку. У исто време и држава треба да води рачуна да не уводи турски метод харача, који пре свега кажњава ревносне и осиромашене грађане, а ослобађа, тј. награђује богате и бахате грађане који не осећају никакву обавезу према држави.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: