ЕНЕРГЕТИКА У СРБИЈИ: ДО НУКЛЕАРКЕ УЗ ПОМОЋ РУСА

NUKLEARKAДа ли Србији треба нуклеарна енергија и има ли шансе да се земља у процесу Вучићевих реформи укључи у неки пројекат? Истини на вољу, Србији су потребни нови енергетски извори, јер је земља генерално у дефициту са енергијом. Међутим, када се помене коришћење нуклеарне енергије, треба имати у виду да Србија поштује мораторијум на изградњу нуклеарних електрана који је донет још у време СФРЈ после катастрофе у Чернобиљу. И док једни заговарају тезу да дефицит у енергетском билансу треба да буде довољан разлог да се прекине са поштовањем било какве забране изградње „нуклеарки“, други су више мишљења да би ефикасније решење тог питања било да се Србија укључи у неки од пројеката и то у свом непосредном окружењу. А за тако нешто опет је најповољнија солуција да се на том плану успостави сарадња са Руском Федерацијом.

„Ангажман ‘Росатома’ у Мађарској буди наду да обнова научних и стручних кадрова у области коришћења нуклеарне енергије у Србији може бити још увек ефикасно изведена. Примена нуклеарне енергије у Србији је дугорочна неминовност, а одговарајући кадрови су предуслов за то. Малобројни српски стручњаци за нуклеарну енергетику углавном немају дилеме да је сарадња са Бугарском, Мађарском или Словачком добро решење. При томе је сасвим бесмислена дискусија о поменутом Мораторијуму, који се већ годинама користи као параван за блокирање сваког разумног планирања развоја енергетике. Делимично учешће Србије у изградњи и коришћењу неке од нуклеарних електрана у овим земљама било би у складу са нашим економским могућностима и омогућило би постепено школовање кадрова за неке будуће нуклеарне електране“, каже за портал „Руска реч“ Драгољуб Антић, нуклеарни физичар, сарадник Института за нуклеарне науке „Винча“ у пензији.

Руска нуклеарна корпорација „Росaтом“ је на добром путу да реализује изградњу нуклеарне електране у Мађарској. На тај начин, Мађарска ће постати, после Финске, друга земља ЕУ која је питање своје енергетске независности регулисала у партнерском односу са Руском Федерацијом. Уколико је Влада Србије спремна да, како то каже министар иностраних послова Ивица Дачић, мисли својом главом, онда овај ангажман „Росатома“ може бити велика шанса за српске стручњаке у области нуклеарне енергије и српску енергетику уопште.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: