ПОСЛЕДИЦЕ РЕФОРМИ: БОЛЕСТ ЗБОГ OTКАЗА

OTKAZИстраживачи са Мичигенског универзитета анализирали су податке добијене у раздобљу од 20 година од 1700 испитаника старијих од 25 година. Показало се како особе које су у више наврата изјавиле како се прибојавају могућности да ће добити отказ имају знатно слабије здравље од испитаника који су током истраживања изгубили радно место. Хронична несигурност због запослења била је повезана с тежим последицама за здравље него што су их имали они што болују од хипертензије или пушачи, пише у стручном часопису „Social Science & Medicine“. Најаве отпуштања у јавном сектору у Србији за 10 одсто додатно усложњавају проблем како на економском тако и на социјално-психолошком плану.

Губитак посла један је од највећих људских стресова. Прва фаза која се јавља после губитка посла јесте шок у коме особа још увек није у потпуности свесна шта јој се управо догодило. Након иницијалног шока, следећа фаза у коју улазе људи у оваквим ситуацијама јесте фаза негирања проблема. Тада особа криви, често али не и увек, неоправдано, оне за које мисли да би могли бити одговорни за њену животну ситуацију. Бес и непријатељство у овој фази последица су убеђења да је особи нанета неправда што може да доведе до агресивног понашања.

Симптоми се могу манифестовати на неколико нивоа. Они могу бити физиолошки (главобоља, плач, мишићна напетост), психосоматски, когнитивни-мисаони (теже памћење, проблеми у концентрацији, фокусираност мисли на губитак посла), емотивни (забринутост за слику о себи, снижено самопоштовање, тескоба, лагана депресивност, страх, љутња), а може доћи и до поремећаја апетита и затварања у себе.

Глобално се се може рећи да могући губитак посла делује негативно на ставове према раду што индиректно делује на ефикасност јавних предузећа и компанија док код службеника расте осећај фрустрације и несигурности. Другим речима, могући губитак посла у време рецесије изазива осећај губитка контроле не само у радној ситуацији, него и у другим подручјима живота који су директно или индиректно повезани с радним местом.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: