ГЕОЕКОНОМИЈА: ММФ ГУБИ МОНОПОЛ

MMFГеоекономске интересе светских сила Србија трпи већ вековима. Почев од вишевековног таворења у турској помрчини, преко немачке окупације, па све до америчког интервенционизма који се завршио откидањем 15 одсто територије. Као да је сазрело време да се Србија у политичком, економском, културолошком и сваком другом смислу окрене оним народима који ће јој омогућити да развија своје потенцијале.

У праву је директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков, кога медији све више карактеришу као противтежу познатом америчком геостратегу и политичару Хенрију Кисинџеру, када каже да Руси, Срби, Бугари, Грци и Грузини треба да буду посебна цивилизација, и то не изолована, већ само посебна, која има свој сопствени поглед на свет. Које су то вредности које нам нуди Дивљи Запад? Да ли су то геј параде? Лаке дроге? Или брутални интервенционизам и урушавање националних економија где  земље у развоју не могу да пруже адекватан отпор?

По речима светски познатог економисте и нобеловца Џозефа Штиглица, Међународни монетарни фонд (ММФ) уцењује мале и сиромашне земље којима је потребна бесповратна помоћ да би се опоравиле. Западне међународне организације им тобоже помажу, а у ствари им чине штету. Уместо стварне помоћи, нуди им се зајам. А познато је да су многе земље у развоју једва успеле да врате дугове. Све се дешава по рецепту: представници ММФ одобре кредит, али зато кажу „у обавези сте да нам заузврат чините уступке“.

Како преноси „Росијска газета“, изузетно повољна вест је што ММФ у скорије време неће бити једина организација на свету која може да пружа међународну финансијску помоћ. Земље БРИКС-а ће основати алтернативне институције, тј. сопствени монетарни фонд, развојну банку и заједничке девизне резерве. Све то би требало да помогне земљама БРИКС-а да постепено успоставе сарадњу без посредовања долара. То би могло да отвори нови развојни правац Србији коју тренутно воде управо експерти који су поникли из пословног окружења горе поменутих „економских убица“.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: