РЕФОРМЕ: „ДИСЦИПЛИНА КИЧМЕ“ ЈАВНОГ СЕКТОРА

DISCIPLINA KIČMEПремијер Србије Александар Вучић почео је да мења навике чиновника у Влади Србије. У јавној управи и владиним агенцијама од сада ће се радити од 7 и 30 часова. Службена возила, којих је у Србији преко 30.000 од више неће моћи да се користе без строгог надзора, а посебно ће се контролисати и рад јавних предузећа. До сада јавна предузећа су била под контролом министарстава и чланова партија који су седели у влади, а од сада контролу ће обављати кабинет премијера преко самосталног тела. Директори јавних предузећа више ће изгледати као „војници“ који ће полагати рачун владиним тимовима него што ће бити аутентични менаџери. Нова влада кренула је са „дисциплином кичме“ па ко издржи.

Министарка саобраћаја и грађевине Зорана Михајловић почела је да проверава рад директора јавних предузећа који су под њеном ингеренцијом. „Грешке више неће бити толерисане, а ко не жели више да ради – нека одмах поднесе оставку“. Она је шефовима државних фирми, агенција и директорима објаснила да циљеви које је премијер Александар Вучић изнео у експозеу могу бити реализовани само великим радом… а никако као до сада, бригом о самом себи. По неким изјавама, како преносе медији, министарка Михајловић каже: „Ко је неспособан да то испрати, зна где су врата“. Нови стил рада подразумева већу личну одговорност и сталну контролу од стране владиних тимова. Министарка Михајловић тражи од директора решавање критичних тачака у предузећима, више рада и енергије него до сада како би се испунила обећања из експозеа. У ситницама не тражити алиби. Тачно и брзо информисање о свим важним дешавањима. Тимски рад, а не себичлук. Сви директори како каже и сам министар спољних послова Ивица Дачић морају да експозе премијера третирају као „Свето писмо“ нове владе. Ко не може да издржи мора да напусти тим.

Контрола менаџмента јавних предузећа је неопходна, али пре свега је потребна нова организација рада јавних предузећа, већи степен уважавања интереса грађана и начин третирања јавних предузећа и агенција као друштвени, а не лични или партијски интерес. За ову политику потребно је време и стварна промена личне и друштвене свести разумевајући да је јавни сектор у интересу грађана као њен сервис, а не као њен „господар“. Рад у јавним предузећима и владиним агенцијама нужно мора да прати искуства ЕУ и потреба Србије и не треба претеривати са „дисциплином кичме“, већ афирмисати покретљивост и мобилност способних и радних у односу на подобне и нестручне.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: