РЕЗАЊЕ ПЕНЗИЈА: ФАУЛ МИНИСТА КРСТИЋА

MINISTAR KRSTIĆПремијер Александар Вучић у ауторском тексту објављеном у он-лајн издању „Фајненшел тајмс” између осталог пише: „Уложићемо максималне напоре у борби против незапослености како бисмо понудили праву будућност талентованим, вредним и посвећеним људима Србије, ставили наше јавне финансије на одрживе темеље и створили боље окружење за инвеститоре и предузетнике“.

Тај пут води кроз тимски и одговоран рад владе, послодаваца и синдиката уз пуну ангажованост домаћих потенцијала, пре свега науке, привреде и ослонца на сопствене снаге. Министри треба да раде на промени стања, али да делују позитивно у јавности, без застрашивања и претњи, већ са мерама које су системски осмишљене и раде на стварању повољног пословног и економског миљеа у Србији.

Министар финанансија Лазар Крстић треба да користи и тактичност која подразумева рационални и умерени наступ који „корак по корак” реформише финансијски сектор. По оцени министра Крстића очекује се до краја године смањење пензија што није директно било речено у експозеу премијера Александра Вучића. На ове речи министра Крстића, без обзира на то што он ужива ванредно велико поверење премијера Србије, реаговао је први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић који каже да је експозе „Свето писмо“ за Владу Србије и да ако је премијер Александар Вучић рекао да неће бити смањења пензија, онда то министар финансија Лазар Крстић не би требало да износи у јавност као став целе Владе.

Смањење пензија је веома болно питање по судбину милион пензионера у Србији од којих живе читаве породице, пре свега они који су остали без посла. Пензије су значајни стуб социјалне стабилности и одрживости великог дела осиромашеног друштва. Отварање питања смањења пензија у овом тенутку када нису ни кренуле реформске мере у било ком сектору може деловати контрапродуктивно и отворити питање конфронтације не само унутар владе, већ и у покретању социјалних протеста. Подизање политичких и социјалних тензија у овом часу није потребно. Сада је најважније направити најбољи и најделотворнији програм мера који ће се примењивати етапно. Министри су ту да спроводе најбоља решења, а не да буду извор зебње код грађана. Министри су „огледало“ државне политике, ту су да јачају поверење код грађана, а не да стварају одбојност и непотребну панику.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: