ПОЛ ПОЗИЦИЈА: ДИПЛОМАТЕ ПОДРЖАВАЈУ РЕФОРМЕ

VUČIĆ I ČEPURINПремијер Александар Вучић добио је значајну подршку амбасадора и влада великих светских сила, попут, ЕУ, САД и Руске Федерације што је наговештај да ће нова Влада Србије бити у прилици да буде конструктивно анализирана на основу реализације плана реформи. Амбасадор САД Мајкл Кирби је мишљења да је премијер Александар Вучић изнео веома амбициозан план и да оставља утисак да ће бити веома посвећен томе да га и оствари. Руски амбасадор Александар Чепурин о експозеу премијера каже: „Било је веома интересантно. Дужина говора је била сасвим нормална. Све што је рекао веома је важно за будућност државе“. Израелски амбасадор Јозеф Леви сматра да Србија има велику моћ у себи и зато се нада да ће све своје позитивне особине искористити и наћи начин да оствари све циљеве.

Позитивне конотације „Вучићевог програма” даје и недељник „Цајт” који напомиње да: „Вучић, према сопственим речима, планира резове у јавном сектору, ревизију буџета и приватизацију неких државних фирми”. Премијера Србије Александра Вучића на Западу виде као неког ко је спреман да прихвати ризик, ко је гласник умерености и модернизације, неко ко Србију враћа „у клуб“. Ову оцену изрекао је британски „Индипендент“ у опширном чланку посвећеном, како лист истиче, најмоћнијем политичару у Србији. Велики број западних медија види Александра Вучића као убедљиво најмоћнијег политичара у Србији са којим се може сарађивати. Запад прихвата политичаре са великим ауторитетом, али само уколико показују одлучност да мењају стање на Балкану. Међутим, реформе у Србији не би требале да прате само интересе страних политичара, већ и инвеститора.

Реформе у Србији су унутрашња ствар, али су оне повезане и са путем Србије ка Европској унији. Зато интерес Европске уније требао да буде да се Србија „одржи на ногама“. Позитивни тонови о Србији на Западу битно ће утицати на стварање повољнијег јавног мнења, што ће утицати на одлуке инвеститура да улажу у српску економију и да подрже Вучићеву власт која ће пролазити кроз различите не тако лаке фазе деловања. Најважније је да ЕУ и САД не уцењују Србију, нити да је држе као „таоца“ у односима са Руском Федерацијом. Приликом боравка у Србији министарка спољних послова ЕУ Кетрин Ештон је рекла да Брисел неће притискати Србију да се опредељује између ЕУ и Руске Федерације. Ештон је напоменула да ЕУ не тражи од Србије да: „буде против свог историјског, економског и сваког другог партнерства са Русијом“.

Подршка Вучићевој влади која долази и са Запада и са Истока веома је важна како би реформске мере које неће бити лаке за грађане Србије биле што делотворније.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: