СРБИЈА ДАНАС: СИРОМАШТВО ГУШИ РАЗВОЈ

SIROMAŠTVO GUŠI SRBIJUСрбија се нашла на трећем месту у свету по индексу сиромаштва, резултат је анализе коју је спровео Институт Кејто са седиштем у Вашингтону, док су прво место заузели Венецуела и Иран. Индекс сиромаштва по процени Кејто института у Србији је 44,8. Од држава западног Балкана Хрватска је заузела 15. место, Македонија је на 11. месту, а Словенија је заузела 32. место. Босна и Херцеговина и Црна Гора нису биле укључене у истраживање. Институт Кејто је у анализу укључио 90 држава, а индекс сиромаштва у појединој земљи израчунат је на основу стопе инфлације, каматних стопа, стопе незапослености и стопе раста БДП-а.

Велике муке чекају нову владу Александра Вучића у борби против незапослености, задужености, пада БДП, али и корупције и великих каматних стопа банака у Србији. Није ни чудо што је председник Србије Томислав Николић предајући мандатарску „палицу” за састав Владе Србије рекао да „не би био у Вучићевој кожи”, мислећи при том на тежину ситуације у којој се данас налази Србија на економском и социјалном плану. ММФ и ЕУ од Србије траже болне и непопуларне мере рационализације јавне управе, смањење плата у јавном сектору и веће порезе које директно утичу на додатни пад стандарда и повећање стопе незапосленисти и сиромаштва. Ако је веровати Александу Вучићу биће потребно три године да би нам свима било боље.

Треће место у свету по стопи сиромаштва отвара питање и кредибилитета и озбиљности страних инвестиција, цене рада и третмана страних компанија у Србији, али и стратегије развоја домаћег предузетништва. Што је већи број сиромашних у Србији, појачавају се социјалне разлике, долази до пада демократских и државних институција и појачава се степен корупције и „сиве економије“. Дакле, највећа борба Вучићеве владе мора бити борба против сиромаштва, а то је могуће решити само системским решењем запошљавања како би становништво могло да социјално и економски „преживи“. Србија нема стратешки важне енергенте, попут нафте, па ће своју стратегију борбе против сиромаштва водити кроз подстицање „унутрашњих” потенцијала и ослонца на сопствене снаге. Сви други који дођу у Србију додатно ће је сиромашити.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: