ЕКОНОМСКИ ПЕРИСКОП: ДЕФЛАЦИЈА НА ВИДИКУ!

DEFLACIJAПросечна потрошачка корпа у фебруару је износила 65.718,72 динара и за њено покриће било је потребна једна и по просечна зарада, док се за ону минималну издвајало две трећине плате. Исхрана односи око 70 одсто просечне зараде, а 16,7 одсто месечних примања домаћинство даје на „становање“, показују подаци Републичког завода за статистику. У реалности трошкови становања су преко 25 одсто зараде. Породици остаје пет до десет одсто, а чест је случај да понестану средства за куповину одеће, обуће, кућних апарата… О задовољењу културних потреба да не говоримо. Грађани Србије се боре „за голи живот“!

Уколико се у кратком року буду применили нови закони о раду, стечају и приватизацији, уз велико повећање пореза, Србија ће за мање од пола године бити у колапсу. Посебно упозорење стиже из Уније послодаваца око пореза на имовину. Унија послодаваца Србије затражила је од Владе и локалних самоуправа да снизе порез на имовину. Уколико до тога не дође, превелики порез може довести до губитка између 25.000 и 30.000 радних места до краја године. Хиљаде предузећа и предузетника добиле су нова решења на име пореза на имовину, која су увећана од 80 одсто до чак 36 пута, односно 3.620 одсто.

„Кроз вишеструко повећање пореза на имовину општине су створиле неравноправне услове пословања за предузећа, јер порез на имовину није свуда повећаван у истом износу“, каже Небојша Атанацковић, председник УПС. Смањење плата у јавном сектору за 10 до 15 одсто, уз повећање пореза на имовину смањује куповну моћ грађана као и запошљавање у приватном сектору.

Отпуштање 10 до 20 одсто запослених из јавних предузећа по упутству ММФ и потреба да се вишак из јавног сектора запосли у приватном, уз пореске и друге олакшице може бити и велики проблем за предузетнике због радних и професионалних навика запослених у јавном сектору и неприлагођености запошљавању у приватном сектору. Грађани Србије данас живе на „ивици“ сталне задужености. Зато треба очекивати оштрије мере банака у издавању чекова грађана, тако да се може очекивати криза „кеша“ у Србији, снижавање цена роба и несташица новца. То је пут у дефлацију и пад куповне моћи грађана. Нова влада биће на тешкој муци да испоштује захтеве ММФ-а, а све тежа економска ситуација у држави прети да доведе до социјалних потреса.

Кресовић Томислав

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: